O alta problema financiara ameninta Europa: recapitalizarea marilor banci
Statele europene depind in mare masura de sectorul bancar, iar graficul realizat de FSOC Annual Report nu face decat sa intareasca aceasta afirmatie. Potrivit studiului, evaluarile celor mai mari institutii de credit depasesc 200% din PIB-ul statelor in care opereaza.
Potrivit celor de la Business Insider, pietele vor monitoriza cu atentie obligatiile suverane, „elementare privind planul de recapitalizare al bancilor”. Liderii europeni, dar si bancherii trebuie sa acorde atentia cuvenita ca nu cumva Franta sa devina o a doua Irlanda. In caz contrar, moneda europeana va iesi din joc, sustin economistii.
Potrivit graficului FDIC, cele mai importante banci din Elvetia detin peste 500% din Produsul Intern Brut al tarii cantoanelor. In cazul institutiilor financiare din Marea Britanie, valoarea ajunge la „doar” 400% din PIB, scor inregistrat si de bancile din Olanda si Suedia.
In Franta, sectorul bancar totalizeaza aproximativ 300% din PIB, iar in Belgia peste 200%.
La polul opus, institutiile de credit din Statele Unite reprezinta putin peste 100% din PIB-ul Americii.
Comisia Europeana propune statelor membre recapitalizarea coordonata a bancilor
La inceputul lunii octombrie, Comisia Europeana (CE) a propus recapitalizarea coordonata a bancilor. Liderii europeni continua discutiile privind reevaluarea rezervelor de capital necesare institutiilor financiare care resimt presiuni din cauza crizei datoriilor de stat, potrivit Reuters.
"Propunem statelor membre sa ia masuri coordonate de recapitalizare a bancilor, pentru a scapa astfel de activele toxice din sistem", a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un interviu transmis pe YouTube.
"Planul traseaza iesirea Europei din criza economica", a afirmat Barroso in Parlamentul European, la prezentarea unor propuneri care pornesc de la devansarea Mecanismului European de Stabilitate si pana la masuri decisive pentru Grecia. El a cerut ca sefii de state sa sustina planul in cinci puncte atunci cand se vor intalni la Bruxelles pe 23 octombrie.
Aceasta este cea mai explicita declaratie facuta de un oficial european la nivel inalt privind masurile coordonate necesare pentru a redobandi increderea investitorilor in sectorul bancar european, afectat tot mai mult de perceptia unei expuneri excesive la criza datoriilor de stat.
Bursele europene si-au extins cresterile dupa aparitia comentariilor lui Barroso.
Liderii europeni nu au luat inca nicio decizie finala, iar discutiile continua pentru a se determina structura unei actiuni coordonate.
Autoritatea Bancara Europeana (EBA), care va incheia joi o sedinta de doua zile, a anuntat ca analizeaza rezistenta rezervelor de capital ale bancilor in contextul "situatiei actuale".
"EBA evalueaza pozitiile de capital ale bancilor", a aratat EBA intr-un comunicat.
Multe banci resimt presiuni semnificative pe pietele de credit din cauza temerilor privind expunerea pe datorii de stat din Grecia si alte tari de la "periferia" zonei euro.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: