"Planul traseaza iesirea Europei din criza economica", a afirmat Barroso in Parlamentul European, la prezentarea unor propuneri care pornesc de la devansarea Mecanismului European de Stabilitate si pana la masuri decisive pentru Grecia.

El a cerut ca sefii de state sa sustina planul in cinci puncte atunci cand se vor intalni la Bruxelles pe 23 octombrie.

Barroso a spus ca ar trebui sa fie "o abordare coordonata pentru consolidarea bancilor", in baza unei evaluari mai stricte a soliditatii acestora, folosind, temporar, un nivel mai ridicat al ratei capitalului de rang 1 (Tier 1).
In plus, bancile vulnerabile ar trebui sa fie sustinute de guverne, daca institutiile de credit nu vor reusi sa obtina sprijin din partea investitorilor.

Daca statele nu vor putea sa intervina, bancile ar trebui sa obtina asistenta din partea Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (EFSF), a aratat seful executivului UE.

"Increderea poate fi restabilita prin aplicarea imediata a tuturor acestor elemente necesare rezolvarii crizei", considera Barroso.
Propunerile cer prerogative suplimentare pentru Comisia Europeana si Consiliul European, organism care gazduieste reuniunile ministrilor UE, pentru a interveni in pregatirea bugetelor nationale si a monitoriza punerea lor in practica.

Citeste si

EBay, in parteneriat cu Facebook. Cum vor sa impulsioneze comertul online cele doua companii