Dexia si-a finantat recapitalizarea. Banca si-a imprumutat actionarii pentru a participa, ulterior, la majorarile de capital, practica interzisa in UE
Dexia a acordat imprumuturi de 1,5 miliarde euro celor mai mari investitori institutionali din propriul actionariat, care au folosit banii pentru a cumpara actiuni ale bancii, scrie Financial Times (FT).
Dexia Bank Belgium, subsidiara a grupului franco-belgian Dexia care avea nevoie de o majorare de capital, a imprumutat 1,2 miliarde euro catre Holding Communal, fond de investitii al celor mai puternice municipalitati din Belgia, care a folosit banii pentru a participa la doua majorari de capital ale bancii, in 2006 si 2008, scrie FT.
Totodata Arco, fondul de investitii al unei asociatii patronale belgiene, a imprumutat 275 milioane euro de la Dexia tot pentru a participa la majorarile de capital ale bancii, potrivit FT.
Cele doua entitati detineau cumulat 35% din actiunile Dexia si sunt reprezentate in Consiliul de Administratie. Astfel, Dexia si-a autofinantat practic recapitalizarea.
Capitalizarea Dexia s-a prabusit in ultimii ani, de la 21 miliarde euro in 2006 la un miliard de euro in prezent.
FT arata ca Dexia a atras atentia autoritatilor belgiene prin cele doua operatiuni. Desi astfel de scheme sunt ilegale in majoritatea statelor lumii si sunt acum interzise in UE, Dexia nu a incalcat nicio lege in vigoare la acea data.
Auroritatile din Belgia au anuntat, pe 11 octombrie, ca vor cumpara Dexia Bank Belgium. Grupul bancar franco-belgian Dexia a acceptat nationalizarea diviziei din aceasta tara si accesarea unor garantii guvernamentale. Masura face parte din cadrul unui program de salvare convenit si propus la sfarsitul saptamanii de Franta, Belgia si Luxemburg.
Belgia a cumparat divizia pentru 4 miliarde de euro. Aceasta este axata in principal pe operatiuni retail. Are 6.000 de angajati, 4 milioane de clienti si depozite de 80 miliarde euro.
Dexia va primi, in urmatorii zece ani, garantii de stat de pana la 90 miliarde euro pentru a atrage finantare. Belgia va oferi 60,5% din acestea, Franta 36,5%, iar Luxembourg 3%.
Costul ridicat al salvarii Dexia a determinat agentia de rating Moody's sa avertizeze Belgia ca i-ar putea reduce ratingul de credit de la nivelul actual Aa1.
Pe acelasi subiect: