Ce se intampla in sectorul bancar in cazul unui nou soc financiar
Bancile din zona euro ar putea vinde anul viitor active de 500 de miliarde de dolari detinute in pietele emergente, majoritatea in Europa Centrala si de Est (ECE), daca se va repeta scenariul socului financiar din 2008, spun analistii citati de Reuters.
Analistii anticipeaza ca bancile europene ar putea renunta la active ponderate in functie de risc sau imprumuturi de pana la 3.000 de miliarde de euro anul viitor, iar in urma presiunilor la care sunt supuse majoritatea vanzarilor vor avea loc in afara pietelor locale sau chiar a zonei euro.
Bancile din zona euro detin active de peste 6.000 de miliarde de dolari in afara blocului uniunii monetare, intre care 1.800 de miliarde de dolari in Statele Unite si 1.000 de miliarde de dolari in Europa de Est, potrivit analistilor bancii Nomura. Morgan Stanley estimeaza ca anul viitor ar putea fi vandute active de 500 de miliarde de dolari pe pietele emergente, majoritatea in Europa de Est, daca se va repeta scenariul socului din 2008.
Sebastian Barbe, analist la Credit Agricole, avertizeaza ca iesirile de capital din Europa de Est ar putea fi chiar mai mari decat in 2008. "De aceasta data, criza este concentrata in Europa de Vest, spre deosebire de criza creditelor ipotecare din Statele Unite de acum trei ani, iar impactul asupra comportamentului bancilor europene ar putea fi mai grav", a spus Barbe.
Analistii Morgan Stanley au aratat ca pe masura ce bancile din zona euro si alte companii din regiune pierd accesul la pietele externe de finantare, sunt nevoite, cel putin partial, sa vanda active din strainatate.
FMI creeaza o linie de creditare, pentru prevenirea socurilor financiare
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat luni crearea unor noi instrumente de finantare, inclusiv a unei linii de creditare pe termen de sase luni, pentru prevenirea extinderii crizelor economice si financiare, transmite AFP. "Am actionat rapid, iar noile instrumente ne vor permite sa reactionam mai rapid si mai eficient, in beneficiul tuturor membrilor", a declarat intr-un comunicat directorul general al FMI, Christine Lagarde.
FMI a aprobat infiintarea "Liniei de precautie si lichiditati", promisa la summit-ul G20 care a avut loc la Cannes la inceputul acestei luni. "Linia de credit poate fi folosita ca sursa de lichiditati pe o perioada de sase luni, in vederea acoperirii necesarului pe termen scurt al balantei de plati", se arata in comunicatul citat de AFP.
Aceasta linie poate fi utilizata si ca un aranjament pe 12-24 de luni, cu accesarea a pana la 1.000% din cota unui stat membru. Mecanismul va inlocui un altul, creat in august 2010, "Linia de credit de precautie", de care a beneficiat un singur stat membru, Macedonia. Diferenta este ca linia de credit anterioara era conceputa ca o solutie de rezerva, in timp ce noua facilitate poate fi utilizata imediat.
Tarile care pot obtine o astfel de finantare sunt cele afectate de o criza, dar care au politici economice solide si se angajeaza sa le continue. Lagarde a declarat la summit-ul de la Cannes ca Italia ar putea corespunde acestor criterii.
Fondul a aprobat totodata crearea unui instrument de finantare rapida pentru tarile care trebuie sa faca plati urgente in urma unor asa-numite socuri exogene, precum dezastrele naturale.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: