Printre bancile care ar putea fi retrogradate se numara Bank of America, Citigroup si Morgan Stanley, a declarat Baylor Lancaster, analist la CreditSights Inc. Contactati de Reuters, reprezentantii celor trei institutii de credit au refuzat sa comenteze informatiile.

Unele banci europene ar putea fi de asemenea afectate.

S&P a modificat in sens negativ, pe 9 noiembrie, perspectivele privind sectorul bancar si industria serviciilor de sanatate din mai multe tari, inclusiv Danemarca, Suedia, Finlanda si Olanda.

Actualizarea ratingurilor celor mai mari banci se incadreaza in restructurarea metodologiei S&P pentru evaluarea situatiei financiare a celor 750 de gruprui bancare pe care le monitorizeaza.

Agentia, criticata dur pentru ca a atribuit ratinguri de top derivatelor pe credite ipotecare al caror colaps a condus la criza financiara mondiala din 2008, lucreaza de peste un an la modificarea metodologiei. Dupa ce problemele agentiei de rating au determinat compania-mama, grupul McGraw Hill, sa se divizeze, S&P incearca sa-si refaca portofoliul de produse si sa-si repare reputatia.

S&P a luat masuri pentru a pregati pietele pentru schimbarile planificate, insa prezentarea propriu-zisa a actualizarilor ar putea lua prin surprindere multi investitori, considera analistii.

"Unul dintre motivele pentru care ar putea aparea surprize este ca noua metodologie este foarte complexa si foarte greu de simulat", noteaza un analist al JPMorgan Chase Londra.

S&P nu a dat niciun indiciu privind proportia eventualelor retrogradari ale marilor banci, dar a aratat ca pietele trebuie sa se astepte la diferentiere de la o regiune la alta. Europa de Vest sta mai prost decat America Latina si Asia, potrivit datelor anuntate pe 9 noiembrie.

Citeste si:

Unul din simbolurile crizei financiare mondiale a fost vandut. Cat costa acum o banca

Actionarii Eurobank si Alpha Bank au aprobat fuziunea celor doua banci