Boc: Noul acord cu FMI urmareste cresterea economica! Gazele si energia se scumpesc in 2013-2015!
Premierul Emil Boc a declarat ca noul acord de imprumut pe care Romania il va semna cu FMI si Comisia Europeana urmareste cresterea economica. Potrivit lui Boc, Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 1,5-2%, iar in 2012 ar urma sa fie de 4 - 4,5%.
Premierul a adaugat ca anul viitor, Guvernul ar putea trece la reducerea Contributiilor la Asigurarile Sociale (CAS).
Mai mult, tarifele la energia electrica si gaze vor creste in intervalul 2013-2015, dupa ce Guvernul va elimina preturile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar care va fi stabilit pana in septembrie 2011, urmand sa fie definiti consumatorii considerati vulnerabili, care trebuie protejati.
Eliminarea preturilor reglementate la enerhia electrica si gaze a fost anuntata, luni seara, de premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI.
"In domeniul energiei, pe parcursul anului 2011, se vor intreprinde urmatoarele masuri: pana in luna septembrie se va stabili un calendar de eliminare a preturilor reglementate la energia electrica si gaze, iar acest calendar se va implementa in perioada 2013-2015. Deci, pana in luna septembrie se va face aceasta analiza, se va stabili un calendar, dar calendarul de implementare va viza perioada 2013-2015. De asemenea, pana la finele anului 2011 se vor defini de catre Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii consumatorii vulnerabili, in concordanta cu legislatia europeana, si crearea de mecanisme de protectie a acestora, in perspectiva masurilor care se vor lua pe perioada 2013-2015", a spus Boc, intr-o conferinta de presa.
Intrebat de jurnalisti cine va proteja populatia de "o explozie" a tarifelor daca preturile in domeniul energiei si gazelor naturale vor fi liberalizate, premierul a precizat din nou ca acest calendar care vizeaza eliminarea preturilor reglementate va fi stabilit pana in luna septembrie si implementat efectiv in 2013-2015.
"Intre timp, pana la finele lui 2011, Ministerul Finantelor cu Ministerul Muncii trebuie sa stabileasca masurile de protectie sociala pentru consumatorii vulnerabili, in concordanta cu legislatia europeana. Deci, este un pachet complet, un calendar grafic separat de implementare si masuri de protectie sociala pentru consumatorii vulnerabili, masuri care vor fi stabilite de Ministerul Finantelor si de Ministerul Muncii", a spus Boc.
Intrebat daca toate gospodariile populatiei sau numai un segment dintre acestea vor fi considerate drept consumatori vulnerabili, premierul a raspuns ca "detalii legate de nuante", vor fi prezentate ulterior de catre ministrii implicati si ANRE.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, saptamana trecuta, ca FMI a cerut renuntarea la preturile reglementate pentru productia de gaze naturale si energie electrica si prezentarea unei noi formule de calcul.
Procesul de restructurare a sectorului minier va continua pana in 2018, conform normelor UE in domeniu, interval in care nicio unitate nu va fi inchisa, a mai declarat, luni seara, premierul Emil Boc.
El a precizat ca in aceasta perioada vor fi efectuate analize si cautate solutii pentru unitatile miniere.
De asemenea, primul ministru a spus ca principalele taxe vor ramane nemodificate prin acordul pe care Romania il va incheia cu Fondul Monetar International pe 2011 si 2012, iar arieratele vor fi eliminate treptat, dupa o inventariere a datoriilor care va fi realizata pana la sfarsitul lunii aprilie.
Inventarierea va viza toate facturile neachitate si inregistrate la sfarsitul anului 2010 la nivelul intregului buget consolidat si al companiilor de stat.
"Va fi stabilit un program de reducere a datoriilor, pentru eliminarea treptata a acestora si prevenirea acumularii de noi datorii", a spus Boc, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.
O alta masura prezentata de premier este "eliminarea" sau renegocierea contractelor neperformante din domeniul transporturilor.
El a amintit si alte masuri pregatite de Guvern, precum vanzarea pachetelor minoritare de actiuni la companii ca Petrom, Transgaz, Transelectrica, restructurarea companiilor feroviare, impozitarea marilor averi nedeclarate de catre persoanele fizice, in scopul combaterii evaziunii fiscale, trimiterea unei solicitari catre Consiliul de Ministri ai Uniunii Europene pentru aprobarea cresterii de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a pragului cifrei de afaceri sau a veniturilor peste care firmele sunt obligate sa se inregistreze si sa plateasca TVA, clarificarea cadrului legal privind taxa clawback perceputa distribuitorilor de medicamente, eliminarea obligativitatii contractelor incheiate cu toate spitalele, stabilirea unor plafoane orientative pentru servicii trimestriale in sistemul medical si compensarea medicilor care respecta aceste plafoane, excluderea de la finantare a serviciilor medicale considerate neesentiale si costisitoare.
Intrebat de jurnalisti cati bugetari trebuie sa plece acasa in baza acordului cu FMI, premierul a asigurat ca nu exista un numar fix de bugetari care sa fie restructurati.
"Procesul major de resructurare s-a facut in 2010, in 2011 se finalizeaza acele procese de restructurare acolo unde ele au ramas de finalizat", a spus Boc.
Presedintele Traian Basescu a anuntat, duminica seara, ca noul acord cu FMI va fi incheiat pentru doi ani si nu va implica finantare, fiind de tip preventiv, seful statului mentionand ca Fondul si UE vor tine banii la dispozitia Romaniei.
Noul acord cu FMI, BM si CE va fi de cinci miliarde de euro, 3,6 miliarde euro urmand sa provina de la Fond, iar 1,4 miliarde euro, de la Comisia Europeana.
Guvernul va decide pana la 31 iulie care din companiile cu pierderi vor fi privatizate sau lichidate
Companiile de stat cu pierderi vor fi clasificate, pana la sfarsitul lunii iulie, in trei categorii, respectiv unitati care isi vor continua activitatea dupa ce vor fi restructurate, care vor fi privatizate sau care vor fi lichidate, a anuntat, luni, premierul Boc, la finalul negocierilor cu FMI.
Pentru companiile de stat va fi introdusa obligatia efectuarii periodice a unui audit extern, iar atributiile de verificare a managementului acestor companii vor fi transferate de la ministerele de resort catre Ministerul Finantelor.
"Infiintarea celor doua companii energetice ramane un obiectiv important al Guvernului", a adaugat premierul.
Presedintele Traian Basescu declara, duminica seara, ca Romania va incheia un nou acord preventiv cu FMI si Comisia Europeana, in valoare de 5 miliarde de euro, pe o perioada de doi ani.
Pe acelasi subiect: