"Creditarea se va relua dupa ce se va relua cresterea economica, la fel ca in Statele Unite ale Americii. In Romania se traieste cu impresia se va relua creditarea si apoi economia va reveni pe crestere. In realitate, intai se va relua cresterea economica si apoi creditarea. Spun asta pentru ca 67% din creditele bancare pentru corporatii au fost date IMM-urilor, acestea reprezentand doar 25% din totalul IMM-urilor. Asta arata ca 75% din IMM-uri se finanteaza din surse proprii", a spus Croitoru la un seminar pe teme economice, citat de Mediafax.

El a aratat ca in Statele Unite reluarea creditarii are loc dupa 2-3 trimestre de la revenirea cresterii economice, interval care se va aplica si Romaniei.

Romania nu poate iesi din criza pana nu isi revin pietele externe, iar orice presiune asupra Guvernului privind relansarea economica nu va duce decat la "masuri de pomeni", a declarat, joi, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

"Iesirea din criza a Romaniei este imposibila daca nu se iese din criza la nivel mondial. Suntem structural dependenti de contextul mondial. Valoarea companiilor depinde de businessul pe care il fac, iar in criza nu fac business prea mare, desi sunt si exceptii", a declarat joi Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR.
El a adaugat ca Romania se poate relansa doar cu ajutor din afara, nu din interior.

"Cei care preseaza Guvernul pentru a lua masuri de redresare economica nu fac decat sa faca presiuni pe contul curent, nu poate face nimic Guvernul. Aceste presiuni nu vor duce decat la masuri de pomeni. Cred ca Romania isi va relua cresterea economica in 2010. As cita aici pe Dimitrie Gusti, fara sa supar pe nimeni, care spunea ca diferenta dintre antreprenorul din vest si cel roman este ca cel din vest vede in orice oportunitate, in timp ce cel roman se uita in sus, la stat. Personal, cred ca Romania a intrat in criza mai tarziu cu un an fata de celelate piete pentru ca romanii au respins criza", a spus Croitoru.

Oficialul BNR a mentionat ca romanii sunt acum in cealalta extrema, pentru ca "vad negrul mai negru decat este".

"Cred ca am atins punctul de minim. Romania isi va reveni in semestrul doi, dar foarte slab. Cred ca in acest an vom avea crestere 0. Revenirea de la -7 la 0 va avea loc pentru ca a avut loc aceasta revenire din SUA si celelalte motoare ale economiei mondiale, care a dus la cresterea increderii, ceea ce se vede in exporturi", a afirmat Croitoru.

Oficialul BNR a aratat ca estimarile pentru acest an privind investitiile straine directe indica un nivel de peste sase miliarde de euro, ceea ce inseamna o crestere usoara fata de circa 5 miliarde de euro in 2009.