VIDEO: BNR a redus dobanda de referinta la 6,5%, nivel minim istoric in Romania UPDATE
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis luni sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 6,5%. Hotararea de a duce dobanda-cheie la un nivel minim istoric arata ca banca centrala sustine in continuare creditarea, iar scaderea succesiva a acesteia a facut ca in ultimele luni dobanzile la creditele in lei sa scada simtitor.
De asemenea, BNR va mentine ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei la 15% si in valuta la 25%. Reducerea dobanzii de politica monetara la 6,5% este aplicabila incepand de marti, 30 martie.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) are toate motivele sa reduca dobanda de politica monetara atat timp cat inflatia scade, declara guvernatorul bancii centrale Mugur Isarescu.
"Bancile inca dau dobanzi prea mari la depozite si merg cu prudenta mai jos. Ar fi anormal ca BNR sa faca pasi mai mari. O sa mergem treptat in jos si bancile comerciale vor veni sub noi la depozite si undeva mai sus la credite, daca situatia actuala in ceea ce priveste lichiditatile se pastreaza", a spus Isarescu.
Dobanda de politica monetara a Bancii Nationale influenteaza decisiv nivelul dobanzilor practicate de bancile comerciale la creditele si depozitele in lei. In ultimul an, BNR a redus dobanda cu mai mult de 3%, iar analistii considera ca prin aceste reduceri succesive BNR incearca sa stimuleze economia, permitand intreprinderilor sa se imprumute mai ieftin in moneda nationala. Totodata, potrivit analistilor, hotararea bancii centrale va opri intarirea leului.
"Pentru oamenii obisnuiti, impactul nu va fi unul direct. Indirect insa, reducerea costurilor de finantare va accentua trendul de scadere a dobanzilor la credite. Oricum dobanzile scad, insa pana acum ritmul era destul de lent", a explicat pentru incont.ro Vlad Muscalu, economist ING Bank.
"Trei factori au stat la baza acestei decizii. In primul rand, BNR crede ca inflatia va scadea anul acesta. Pe de alta parte, BNR nu se simte confortabil cu aprecierea leului si in al treilea rand economia are nevoie de sustinere", a explicat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
De mentionat ca rata anuala a inflatiei a scazut la 4,49% in luna februarie a acestui an dupa cresterea pana la nivelul de 5,2% survenita in ianuarie, ca efect temporar al socului ajustarii accizelor la tutun.
CEC este prima banca ce a anuntat scaderea dobanzilor la creditele in lei, cu 0,5%. Astfel, incepand cu 1 aprilie 2010, CEC Bank reduce dobanda de baza pentru creditele in lei de la 11,25% pe an la 10,75% pe an pentru persoanele fizice si de la 11,40% pe an la 10,90% pe an pentru persoanele juridice.
Potrivit analistilor grupului financiar ING, leul va continua sa se aprecieze in perioada urmatoare, urmand ca in cateva luni sa inceapa evolutia inversa. Astfel, cursul ar putea ajunge la 4 lei pentru un euro in aprilie, iar la finalul lunii iunie acesta ar urma sa ajunga iar la 4,15 lei/euro si la 4,20 lei/euro, la finele lunii septembrie.