Rezultatul masurilor anticriza ale lui Boc: nici 1% din firmele din Romania nu au primit ajutor!
Aproximativ 2.200 de firme au cerut amanarea la plata obligatiilor catre stat, potrivit datelor ANAF, dintr-un total de 500 de mii de companii din Romania. Practic nici 1% din firmele romanesti nu beneficiaza de aceasta masura anticriza, atat de laudata de Guvern. Chiar daca suna bine pe hartie, oamenii de afaceri spun ca foarte putine firme pot beneficia de ea din cauza conditiilor restrictive, respectiv a garantiilor bancare ce trebuie prezentate. Reprezentantii statului nu ii contrazic.
Premierul Emil Boc anunta, plin de optimism, anul trecut, ca 56.000 de firme vor beneficia de aceasta masura. Se pare ca si de aceasta daca estimarile Guvernului nu au coincis nici de aceasta data cu mersul economiei.
Nici marii contribuabili nu o duc mai bine. Desi sunt peste 300 de firme care au datorii la stat, doar 60 au beneficiat de amanarea la plata a taxelor si impozitelor. Numarul total al firmelor din lista marilor contribuabili ajunge la aproape 2.000.
“Contituirea garantiilor bancare este o problema pentru companii, si principalul motiv pentru care doar 60 de mari contribuabili au cerut amanarea la plata a datoriilor, desi sunt peste 300 de firme care au intarzieri la plata”, a declarat pentru incont.ro directorul Directiei Generale a Marilor Contribuabili din ANAF, Andrei Haas.
“Frectie la picior de lemn” numeste masura Guvernului, omul de afaceri Ioan Niculae, presedintele Interagro. “Este stiut faptul ca bancile nu dau garantii. Daca o firma ar obtine altfel de garantii de la banci ar prefera sa contracteze un credit si sa isi achite datoria la stat. Dobanda perceputa de banca este mult mai mica decat cea perceputa de stat de 36% pe an, penalitati de intarziere. Practic statul roman este cel mai mare camatar din Europa”, a declarat Ioan Niculae.
Omul de afaceri Marius Ghenea care a vandut de curand 100% din actiunile Casia Communications catre Elevate, a declarat pentru incont.ro ca aceasta masura pare utila pe hartie insa in ceea ce priveste conditiile de eligibilitate, respectiv cele referitoare la garantiile bancare, “ne invartim intr-un cerc vicios”.
Dan Sucu, proprietarul Mobexpert considera masura anticriza a Guvernului este discriminatorie pentru firmele care isi platesc datoriile fiscale la timp.
“Masura este necinstita fata de companiile care isi platesc la timp obligatiile la stat, ca orice companie care se respecta. In ceea ce priveste garantiile bancare, relatia dintre banci si firme este inca tensionata, scepticismul bancilor fiind la fel de pregnant, chiar daca au dispun de lichiditati pentru creditare”, a declarat Sucu.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anunat ca acordat in primele doua luni ale acestui an amanari la plata de 916,45 milioane lei (aproximativ 223 milioane euro).
Guvernul a decis prin OUG sa amane la plata datoriile firmelor care au acumulat datorii la stat dupa 30 septembrie 2008.
Contribuabilii care dovedesc ca nu au avut datorii inainte de 30 septembrie 2008 pot face cerere la autoritatea ficala teritoriala si vor putea fi amanati la plata pentru sase luni, cu conditia sa achite datoriile curente si sa primeasca garantii bancare valabile cu mai mult de 60 de zile fata de perioada in care se aplica amanarea.
„Aceste firme nu vor mai fi executate silit, dar trebuie sa achite obligatiile lunare”, a spus premierul Emil Boc.
Amanarea se face la cererea firmei, solicitarea fiind depusa la organul fiscal teritorial, care va fi solutionata in 15 zile. Daca nu achita obligatiile lunare, contribuabilul pierde aceasta facilitate.
Pe acelasi subiect: