Surpriza de la BNR. Banca centrala reduce dobanda cheie. Analisti: „Nu va avea un impact semnificativ asupra economiei"
Lei
UPDATE. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a redus pentru prima data in ultimul an si jumatate rata dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%. Analistii sunt de parere ca miscarea luata de banca centrala nu va influenta prea mult mersul economiei reale. Pe de alta parte, BNR se asteapta ca ajustarea treptata a conditiilor monetare reale sa se reflecte in nivelul dobanzilor practicate la creditele acordate de bancile comerciale
„Miscarea facuta de BNR are mai mult valoare de simbol. E bine ca Banca Nationala a reactionat la scaderea inflatiei din acest an, dar daca acest lucru va avea un impact asupra dobanzilor din Romania e foarte discutabil. Este un semnal de alarma adresat bancilor sa practice dobanzi active mai mici. Dar sunt reticent ca asta se va intampla”, a declarat analistul Daniel Daianu, pentru incont.ro
Fostul ministru de Finante (1997-1998) sustine ca pasul facut de BNR, de a reduce dobanda de politica monetara de la 6,25% la 6%, dupa un an si jumatate de la ultima majorare, "nu va avea un impact semnificativ asupra economiei reale". „Face parte din regimul de politica monetara. Dupa foarte mult timp, miscarea e motivata de scaderea majora a inflatiei si are ca scop semnalarea bancilor din Romania sa scada dobanzile active. Daca acestea vor umbla insa la cele active, se vor reduce si cele pasive, lucru care nu e tocmai bun”, subliniaza Daianu.
Economistul este de parere ca teama guvernatilor ca tara noastra sa inregistreze anul viitor o inflatie mai mare decat cea semnalata in 2011 nu este sustenabila. „Eu nu as vedea de ce sa avem o inflatie mai mare decat cea din acest an. Ea se va fixa undeva sub 4%.”
Nici specialistul Ilie Serbanescu nu crede ca reducerea dobanzii la 6% nu va avea un impact prea mare pe piata bancara din Romania.
„Nu stiu de ce a facut BNR acest lucru. N-are importanta miscarea. Cand bancile sunt toate straine, ele functioneaza dupa politica bancii-mama din tara cu pricina. Probabil BNR vazand ca s-ar putea ca respectivele banci straine prezente in Romania sa cada in contextul european actual, s-a gandit sa micsoreze rata dobanzii. Dar n-are niciun impact. Credeti ca o banca din Grecia afectata nu va cere subsidiarei din Romania sa trimita bani acasa? Masura ar avea cu adevarat impact daca bancile de la noi ar fi romanesti”, este de parere analistul Ilie Serbanescu.
Serbanescu sustine ca reducerea ratei dobanzii de politica monetara nu va stimula creditarea. „Nu va stimula nicio creditare. La ora actuala exista posibilitatea ca bancile straine sa-si scoata banii din Romania si atunci au zis <<hai sa le mai dam un credit>>, sa-i mai amagim putin”, a explicat economistul pentru incont.ro
La polul opus, Dragos Cabat crede ca reducerea dobanzii cheie este o miscare stabilita inca de luna trecuta, putin amanata, dar "absolut normala, fiind o reactie la scaderea inflatiei". Analistul considera ca aceasta va influenta creditarea. "Indiferent ca bancile sunt sau nu straine, ele vor trebui sa dea drumul la credite. Impactul va fi destul de mare. Eu cred ca rata dobanzii trebuia sa se reduca cu 0,5%, dar asta e alta poveste", subliniaza economistul.
BNR se asteapta ca ajustarea treptata a conditiilor monetare sa se vada in costul creditelor
BNR se asteapta ca ajustarea treptata a conditiilor monetare reale sa se reflecte in nivelul dobanzilor practicate la creditele acordate de bancile comerciale, dar aminteste in acelasi timp importanta stimularii procesului de economisire interna, inclusiv prin remunerarea adecvata a depozitelor.
"Ajustarea treptata a conditiilor monetare reale in sens larg este asteptata a se reflecta in nivelul dobanzilor practicate la creditele acordate de bancile comerciale. In acelasi timp, CA al BNR reitereaza importanta stimularii procesului de economisire interna, inclusiv prin remunerarea adecvata a depozitelor bancare pentru a asigura sustenabilitatea deficitului extern si reducerea treptata in termeni relativi a dependentei economiei nationale fata de finantarile externe", se arata in comunicatul Consiliului de Administratie al BNR, citat de Mediafax.
Cu alte cuvinte, banca centrala indeamna bancherii sa scada dobanzile si sa reia creditarea, dar sa ramana in continuare cu dobanzi suficient de ridicate pentru a atrage resurse din piata interna prin depozite.
"Evolutia favorabila a productiei industriale si a exporturilor a continuat, in pofida semnalelor negative recente provenind din mediul extern. Cu toate acestea, deficitul de cerere agregata persista, iar revigorarea creditului acordat sectorului privat ramane modesta, inclusiv ca urmare a atitudinii prociclice a bancilor comerciale, ce reflecta incertitudini si riscuri legate de evolutia crizei datoriilor suverane din zona euro, si de semnale mixte privind redresarea economica la nivel mondial", se mai spune in comunicatul BNR.
BNR scade dobanda cheie dupa un an si jumatate
Dobanda de politica monetara nu a mai fost modificata din 4 mai 2010, cand BNR a redus rata cu 0,25 puncte, la 6,25%.
Reducerea dobanzii vine in contextul in care preturile de consum au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, iar inflatia anuala a coborat la 3,45%, nivelul minim de dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei pentru acest an.
BNR a mai decis sa mentina la nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: