Rezervele valutare ale Romaniei au scazut in octombrie cu 1,4 miliarde de euro. Ce spun oficialii BNR
Rezervele valutare ale BNR au scazut in octombrie cu 1,4 miliarde de euro, la 32,2 miliarde de euro, ca urmare a iesirilor de capital si a evolutiilor cursului de schimb al euro in raport cu dolarul, lira sterlina si yen-ului japonez, informeaza BNR.
Rezervele au coborat cu, astfel, cu 4,24% in octombrie, de la un nivel de 33,63 miliarde euro, inregistrat la sfarsitul lunii precedente.
"Cresterea in luna septembrie a rezervelor valutare cu circa 1,1 miliarde euro si scaderea acestora in luna octombrie cu 1,4 miliarde euro exprima variatiile ratelor de schimb ale dolarului american, lirei sterline si yen-ului japonez fata de euro si fluctuatiile fluxurilor de capital cu impact asupra rezervelor minime obligatorii in valuta ale institutiilor de credit", se arata intr-un comunicat al bancii centrale, citat de Mediafax.
In luna octombrie, intrarile au fost de 383 milioane euro, provenind din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.
Concomitent, iesirile au insumat 1,8 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si plati din contul Comisiei Europene.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 4,09 miliarde de euro. Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 octombrie se situau la 36,29 miliarde euro, fata de 37,64 miliarde euro la finele lunii anterioare.
Platile scadente in noiembrie in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 292 milioane euro.
Vasilescu: "Nu comentez interventiile BNR"
Rezervele valutare au scazut in octombrie in principal din cauza iesirilor de capital din Romania, care au afectat rezervele minime obligatorii in valuta constituite de banci, a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Acesta a evitat sa comenteze daca banca centrala a si vandut valuta.
"In comunicatul de azi privind rezervele internationale ale Romaniei vedem o scadere a valorii toale cu 1,352 milliarde euro, practic, de la 37,642 miliarde euro la 36,290 miliarde euro. Aceasta scadere intervine dupa ce cu o luna in urma, septembrie fata de august, inregistrasem o crestere cu 876 milioane euro. De unde vine aceasta variatie? Este un caz semnificativ de ceea ce inseamna efectele crizei globale, sau socurile crizei globale, asupra indicatorilor economici din Romania. In primul rand, criza a produs fluctuatii semnificative in imprejurarile din lunile din urma privind cel putin trei valori: ratele de schimb euro/dolar, euro/yen, euro/franc elvetian si euro/lira serlina, in al doilea rand fluxurile de capital in general in regiune si in special in Romania, cu iesiri si intrari, fluctuatii mari de la o luna la alta, si in al treilea rand desele modificari ale valorii aurului", a explicat Adrian Vasilescu evolutia rezervele internationale din luna octombrie.
BNR a anuntat marti ca rezervele valutare au scazut in luna octombrie cu 1,43 miliarde de euro, la 32,2 miliarde de euro, ca urmare a iesirilor de capital si a evolutiilor cursului de schimb al euro in raport cu dolarul, lira sterlina si yen-ului japonez.
"In ceea ce priveste fluxurile de capital, cu dese intrari si iesiri, specifice acestor timpuri de criza, cand capitalurile alearga de colo colo in cautare de oportunitati de moment, vedem ca anvergura fluxurilor de capital cu impact semnficativ asupra rezervelor minime obligatorii in valuta pe care institutiile de credit le constituie la BNR, deci, aceasta anvergura, in crestere in luna septembrie a contribuit majoritar la evolutia de atunci si, in scadere in octombrie, a contribuit majoritar la scaderea de la finele lunii octombrie", a spus consilierul guvernatorului BNR.
Rezerva internationala a Romaniei este calculata si exprimata in totalitate in euro, dar BNR imparte aceasta rezerva, in proportii diferite, in euro, in dolari, franci, lire sterline.
"Deci, iata ce figuri ne face cursul euro/dolar. La sfarsitul lui august a fost 1,44 dolari/euro, la finele lui septembrie 1,34 dolari/euro si la finele lui octombrie 1,39 dolari/euro. Dincolo de aceste valori de la fine de luna, au intervenit variatii procentuale mari in cursul lunilor respective, practic intre 6 si 8%, niveluri ce de regula sunt uzuale pentru intervale de un an. In aceste conditii, dolarul s-a apreciat in septembrie, si a avut o contributie la cresterea de atunci ,si s-a depreciat in octombrie, avand o anumita determinare in scaderea volumului rezervei", a continuat Vasilescu.
Oficialul BNR spune ca luna octombrie reprezinta o buna oglinda a ceea ce inseamna efectele crizei, chiar daca evolutii abrupte ale rezervelor s-au inregistrat si in alte luni, insa atunci cauzele erau legate de imprumuturi sau rambursari efectuate de Ministerul Finantelor Publice.
"De pilda, in luna iunie, am avut o crestere cu 1,611 miliarde euro, dar aceasta crestere a avut o singura cauza majora, o intrare determinata de emisiunea de obligatiuni a MFP, de 1,5 miliarde euro. In iulie, am avut o scadere de 1,426 miliarde euro, avand si ea ca determinanta o singura cauza majora, o plata scadenta in contul datioriei externe in iulie, mai mare decat de obicei. In octombrie, insa, scaderea de 1,35 miliarde euro are cele doua cauze majore, care tin de criza, atenuate usor de cresterea valorii aurului", a mai afirmat consilierul lui Isarescu.
Vasilescu a aratat ca si evolutia valorii aurului si-a pus o amprenta consistenta pe dinamica din acest an a rezervelor internationale a Romaniei, avand de la inceputul anului pana la finele lui octombrie o cotributie pozitiva de peste 800 milioane euro.
"In ceea ce priveste aurul, vedem ca cantitatea de aur a ramas neschimbata, la 103,7 tone pe tot pracursul anului, dar valoarea aurului s-a schimbat de la o luna la alta, plecand de la 3,258 miliarde euro in ianuarie, urcand in august la 4,216 miliarde euro, apoi coborand in septembrie la 4,016 miliarde euro si inregistrand o foarte usoar crestere in octombrie, pana 4,092 miliarde euro", a spus oficialul BNR.
Vasilescu a precizat ca aceasta scadere, dupa o crestere a rezervei valutare, ar putea sa trezeasca foarte multe intrebari si banca centrala doreste sa lamureasca lucrurile din start, dar nu dorit sa comenteze daca BNR a intervenit pe piata valutara si a vandut valuta, invocand practica de a nu comenta aceste aspecte, instituita de cativa ani.
"Este singura scadere mare determinata de socurile crizei globale", a concluzionat Vasilescu.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: