BNR: Economia Romaniei are nevoie de o integritate mai mare a Guvernului pentru a creste sustenabil. Exista o legatura puternica intre reducerea coruptiei si cresterea economica
Incasari, taxe, buget, economie
Economia Romaniei are nevoie de o integritate mai mare a Guvernului pentru a creste sustenabil pe termen lung, in conditiile in care exista o puternica corelatie intre cele doua, a declarat marti un consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Lucian Croitoru, citat de News.ro.
Croitoru considera ca o economie nu poate creste sustenabil fara o evolutie in paralel si a integritatii Guvernului, in contextul in care tarile cele mai dezvoltate au, de regula, si cele mai scazute niveluri ale coruptiei.
”Pentru a creste sustenabil, trebuie sa crestem integritatea guvernului (...). Exista o puternica corelatie intre integritate guvernului si o crestere puternica. Acum, Romania are un nivel al integritatii guvernamentale la 40%”, a afirmat Croitoru.
El a subliniat ca exista si o legatura puternica intre reducerea coruptiei si cresterea economiei. In plus, avansul gradului de intermediere financiara este si el foarte important pentru o dezvoltare sustenabila, potrivit lui Croitoru.
Voinea, BNR: Aderarea la UE a fost un success si a dat Romaniei acces la finantare ieftina
Pe de alta parte, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Liviu Voinea, este de parere ca aderarea la Uniunea Europeana (UE), in 2007, a permis Romaniei sa se imprumute la dobanzi mai mici si pe termene mai lungi si a reprezentat o ancora pentru dezvoltarea sustenabila a economiei pe termen lung.
La zece ani de la aderarea la UE, Romania este mai bine vazuta pe piete externe si se poate imprumuta mai ieftin, potrivit lui Voinea.
”Accesul la finantare al Romaniei a crescut considerabil, pe termene mai lungi si dobanzi mai mici. La 10 ani de la aderare, putem spune ca a fost un proiect de succes si o adevarata ancora a dezvoltarii sustenabilea economiei”, a afirmat Voinea.
Viceguvernatorul a subliniat insa ca procesul de convergenta la nivelul altor statelor din UE a fost unul dificil in cei zece ani, in contextul in care circa trei milioane de romani au ales sa lucreze in strainatate, iar datoria publica a tarii a crescut de aproape trei ori dupa criza economica.
Voinea a subliniat ca sectorul bancar si-a redus semnificativ rata creditelor neperformante in ultimii ani, iar BNR va face, in 2018, o analiza comprehensiva a activelor sistemului bancar.
Pe acelasi subiect: