BCE si Banca Angliei vor intra intr-o lunga perioada de expectativa in privinta dobanzilor
Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Angliei vor intra intr-o lunga perioada de expectativa in privinta politicii dobanzilor, din cauza temerilor provocate de pretul mare al petrolului si a impactului lichiditatilor uriase puse la dispozitia bancilot din zona euro, transmite Reuters.
BCE va mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 1% pana in 2013, potrivit unui sondaj in randul analistilor care arata o modificare radicala a perceptiei fata de acum doua saptamani, cand majoritatea celor intervievati se asteptau ca banca sa reduca dobanda pentru a treia oara, pana la jumatatea acestui an, potrivit Reuters.
Cele doua banci centrale vor astepta sa vada efectul avut asupra economiei de sutele de miliarde de euro si de lire sterline care au intrat in sectorul financiar in ultimele cateva luni.
Bancile au obtinut miercuri de la BCE imprumuturi ieftine pe termen de trei ani in valoare de 530 de miliarde de euro, alimentand sperantele de crestere a creditarii in economia reala si de scadere a costurilor imprumuturilor guvernelor afectate de criza datoriilor.
Sondajul a fost efectuat inainte de publicarea datelor privind accelerarea inflatiei din zona euro in februarie si totusi numai 5 din cei 74 de analistii participanti la cercetare au anticipat ca BCE va reduce dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, saptamana viitoare.
Tensiunile geopolitice au urcat pretul petrolului la aproximativ 123 dolari pe baril, ceea ce complica mediul economic, pentru bancile centrale.
Inflatia din zona euro s-a accelerat in februarie la 2,7%, peste tinta BCE de aproape 2%.
Citeste si:
Ministrii de Finante din zona euro au aprobat partial programul de salvare a Greciei