BCE a dezvaluit intr-o opinie juridica asupra Fondului Elen de Stabilitate Financiara (HFSF), finantat de programul de salvare al UE si FMI, ca banca va deveni membru cu statut de observator in conducerea HFSF si va fi reprezentata la intalnirile organismului care are rolul de recapitalizare a bancilor, scrie Mediafax.

Este pentru prima data cand BCE va avea un astfel de rol intr-o organism de recapitalizare apartinand unei banci nationale.

BCE nu a procedat in acest fel in cazul Irlandei, iar decizia subliniaza in ce masura banca centrala si restul Europei vor incerca sa se asigure ca planurile Greciei nu vor derapa de la parcursul stabilit.

Banca Centrala Europeana are un interes special in sistemul bancar elen, intrucat a imprumutat bancilor din Grecia circa 100 de miliarde de euro prin operatiunile de refinantare.

Alaturi de FMI si Comisia Europeana, BCE face parte si din asa-numita troica pentru Grecia, care supravegheaza respectarea termenilor conveniti in schimbul sustinerii financiare si care va avea un birou permanent la Atena.

BCE a cerut totodata, in opinia juridica, sa aiba un cuvant de spus si in numirea sefului HFSF.