Guvernele europene analizeaza rolul BCE in finantarea Greciei
Guvernele europene discuta despre reducerea dobanzilor imprumuturilor de urgenta pentru Grecia si folosirea unor contributii din partea Bancii Centrale Europene pentru acoperirea unui nou deficit de finantare in al doilea program de sustinere a statului elen, potrivit unor surse apropiate situatiei.
Ministrii de Finante din zona euro au avut dispute aprinse noaptea trecuta, intr-o teleconferinta, dupa ce au vazut estimari conform carora datoriile Greciei vor scadea doar la 129% din PIB pana in 2020, in loc de nivelul tintit de 120%, au spus sursele, relateaza Bloomberg.
Datoriile Greciei au atins la sfarsitul anului trecut 160% din PIB.
Din cauza acestui nou obstacol aparut in discutiile referitoare la programul de sustinere financiara, de 130 miliarde de euro, viitoarea intalnire a ministrilor, programata luni, s-ar putea limita doar la aprobarea planului de reducere a datoriilor Greciei catre creditorii privati printr-un schimb de obligatiuni, esential pentru evitarea intrarii tarii in incapacitate de plata in martie, au aratat sursele.
Grecia trebuie sa rascumpere pe 20 martie obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.
Ministrul de Finante din Estonia, Jurgen Ligi, a declarat joi ca Europa adopta o pozitie mai ferma fata de Grecia, dupa doi ani in care tintele de reducere a deficitului bugetar au fost ratate.
O strategie in doua etape, respectiv autorizarea saptamana viitoare a schimbului de obligatiuni, urmata apoi de aprobarea celui de-al doilea program de finantare din partea UE si FMI, ar putea declansa riscuri politice, in unele parlamente fiind necesara supunerea de doua ori la vot.
De asemenea, summit-ul liderilor europeni din 1-2 martie pe tema Greciei s-ar transforma intr-un joc de noroc, dupa ce tari precum Olanda si Finlanda au cerut amanarea programului de sprijin pana dupa alegerile din Grecia din aprilie.
Una dintre surse a spus ca se formeaza un consens pentru reducerea dobanzilor impuse Greciei, in timp ce oficiali ai bancilor centrale au indicat ca BCE ar putea transfera guvernelor nationale si programului de criza profiturile viitoare aduse de obligatiunile elene.
Grecia a obtinut primul program financiar de 110 miliarde de euro in mai 2010, la dobanzi medii de 5%. Guvernele din zona euro au redus deja dobanzile la aproape 4% in martie anul trecut.
Surse: Grecia a identificat cu UE si FMI noi economii de 325 milioane de euro
Guvernul de la Atena si oficiali ai UE si FMI au convenit cum sa acopere un deficit de 325 de milioane de euro din planul de economii bugetare de 3,3 miliarde de euro adoptat luni, ceea ce sugereaza ca noul program de salvare este aproape finalizat, au declarat surse elene citate de Reuters.
Astfel, 100 de milioane de euro vor proveni din reduceri ale cheltuielilor din sectorul apararii, circa 90 de milioane de euro din unele reduceri de salarii in sectorul public si alte 135 de milioane de euro de la ministerele Sanatatii, Muncii si Internelor.
Grecia incearca sa obtina luni acordul ministrilor de Finante din zona euro pentru al doilea program de sustinere financiara de 130 de miliarde de euro, pentru a evita intrarea in defaul in martie, cand are de rascumparat obligatiuni dse 14,5 miliarde de euro.
Germania a indicat ca o propunere ca o parte din programul de salvare sa fie aprobata dupa alegerile din Grecia din aprilie nu mai este de actualitate.
O sursa din coalitia germana de guvernamant a spus insa, dupa discutii cu ministrul de Finante al Germaniei, ca unele probleme raman in discutie, precum posibilitatea infiintarii unui cont special pentru plata datoriilor Greciei si un control mai bun al eforturilor autoritatilor elene de reducere a cheltuielilor.