BCE a coborat si rata dobanzii la facilitatea de creditare marginala cu 0,5 puncte procenuale, la 1%, in timp ce rata dobanzii la facilitatea de depozit ramane nemodificata la nivelul de 0%, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

BCE a coborat ultima data in luna iulie rata cheie, cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungand la minime istorice. Anuntul privind scaderea dobanzii va fi urmat de o conferinta de presa a presedintelui BCE, Mario Draghi.

Mai mult de jumatate din 70 de economisti consultati de Bloomberg au anticipat decizia BCE. Rezerva Federala a SUA a pastrat miercuri dobanda de politica monetara la minimul record aproape de zero, iar programul de achizitii de obligatiuni la 85 de miliarde de dolari pe luna.

"Piata are nevoie ca Mario sa scoata un iepure din palarie sau riscam o corectie", a afirmat Kit Juckes, analist la Societe Generale Londra, inainte de anuntarea deciziei.

Reducerea dobanzii prezinta insa riscul de a aduce BCE mai aproape de epuizarea arsenalului fara sa reuseasca sa reporneasca economia zonei euro, intrucat mecanismele de transmisie in economie a ratelor bancii centrale sunt limitate de criza datoriilor. Draghi si-a exprimat in trecut neincrederea privind eficienta unor noi scaderi de dobanda.

Confruntata cu o economie aflata in dificultate si cu limitele pentru masurile pe care le poate lua pentru sprijinirea acesteia, BCE ar putea lua in calcul si optiuni cum ar acordarea de imprumuturi pe termen lung, cumpararea de obligatiuni emise de companii, dar si prezentarea unei prognoze privind evolutia dobanzilor pe termen lung, relateaza Bloomberg.