BCE: Romanii au circa 100 mil. euro depozitate in bancile cipriote. Cine sunt strainii care au cei mai multi bani blocati pe insula
Depozitele persoanelor si companiilor nefinanciare din Romania in bancile cipriote totalizau la finele anului trecut aproximativ 100 milioane euro, reiese din datele Bancii Centrale Europene (BCE), citate de Mediafax.
Grecia are cea mai ridicata expunere in Cipru in privinta depozitelor bancare, persoanele si companiile nefinanciare elene detinand economii de 4,7 miliarde euro la bancile cipriote.
Marea Britanie, care are doua baze militare in Cipru, figureaza in statisticile BCE cu depozite de 2 miliarde euro.
Persoanele si companiile financiare din Bulgaria, Germania, Franta, Luxemburg si Malta au in bancile cipriote depozite de aproximativ 100 milioane euro fiecare.
Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana au convenit sambata cu guvernul cipriot un acord de bailout de 10 miliarde euro, care presupune o clauza fara precedent in UE, respectiv o taxa speciala asupra depozitelor bancare din statul mediteranean, de pana la 9,9%, prin care statul sa stranga 5,8 miliarde euro destinate recapitalizarii bancilor.
Parlamentul cipriot a respins categoric taxa, iar autoritatile din Cipru si institutiile financiare internationale cauta alternative.
Depozitele bancare din Cipru totalizau la sfarsitul lunii ianuarie 72,1 miliarde euro, potrivit datelor BCE, din care aproximativ o treime reprezinta depozite constituite de banci, iar restul reprezinta plasamente ale persoanelor fizice, rezidente sau nu, si depozitele companiilor nefinanciare.
Bancile din zona euro detin depozite de 10,8 miliarde euro in bancile cipriote, iar gospodariile si companiile nebancare au economii de 5,3 miliarde euro pe insula.
In privinta tarilor UE din afara zonei euro, bancile au lichiditati de 800 milioane euro in institutiile financiare din Cipru, iar popualatia si companiile 2,3 miliarde euro - din care 2 miliarde euro Marea Britanie si mai mult de 100 milioane euro fiecare in cazul Romaniei si Bulgariei, reiese din datele BCE.
In privinta persoanelor si companiilor din afara UE, bancile figureaza cu 12,8 miliarde euro in sistemul cipriot, iar entitatile nefinanciare cu 19,2 miliarde euro. Rusia este cel mai mare investitor strain din Cipru si totodata cel mai important partener financiar.
In Romania sunt prezente doua banci cipriote, respectiv Bank of Cyprus si Marfin.
Pe acelasi subiect: