Initiativa apartine mai multor oficiali de la Bruxelles si din cadrul Bancii Centrale Europene (BCE), care vor derularea unor teste de stres mai stricte inainte ca BCE sa preia din 2014 supravegherea bancara in zona euro, au afirmat patru oficiali europeni apropiati situatiei.

Planul este sustinut de tarile bogate din zona euro, precum Germania, Olanda si Finlanda, care nu vor sa ajunga in situatia de a acoperi nota de plata pentru institutiile de credit slabe din alte state ale uniunii monetare.

Sustinatorii testelor mai dure vor lansa o campanie de convingere a celorlalti parteneri europeni la reuniunea ministrilor de Finante din UE, vineri, in Irlanda.

Incercarile de a curata bancile de activele toxice si de a creste rezervele de capital ale acestora se confrunta cu provocari formidabile, noteaza Wall Street Journal. Conditiile precedentelor teste de stres au fost relaxate pentru ca multe din guvernele din zona euro nu aveau vointa si resursele financiare necesare pentru a face fata rezultatelor. Chiar si in prezent parteneri cheie, precum Comisia Europeana sau BCE, nu s-au hotarat cat de dure ar trebui sa fie noile teste.

Un grup de oficiali europeni importanti, implicati in eforturile de stabilizare a crizei blocului comunitar, considera ca o curatare a bancilor de active toxice este singura modalitate de a aduce din nou economia Europei pe crestere. Dobanzile la minime record si lichiditatile masive introduse de BCE pe piata bancara nu au asigurat rezultatele dorite.

"Suntem blocati in situatia asta de cinci ani, pentru ca am facut tot posibilul sa impiedicam o recapitalizare asa cum trebuie a bancilor si teste de stres suficient de dure. Daca nu vom face asta vom ramane blocati pana in 2020", a spus unul dintre oficialii europeni.

Sustinatorii testelor de stres mai stricte considera trecerea catre o supraveghere bancara centralizata la nivelul BCE ca o sansa unica pentru un nou inceput in sistemul bancar, scrie Mediafax.

Statele zonei euro au promis ca, odata cu preluarea supravegherii bancare de catre BCE, fondul de urgenta al zonei euro va putea recapitaliza direct bancile cu probleme, astfel ca tarile cu finante mai solide vor prelua o parte a responsabilitatii pentru problemele vecinilor, scrie Wall Street Journal.

In cadrul unei discutii initiale, saptamana trecuta, oficiali din ministerele de finante din statele bogate, precum Germania, Olanda, Finlanda si Austria, au cerut un nivel mai rdicat de capital pentru banci inainte de intrarea acestora sub supravegherea BCE, a declarat unul dintre participanti. Tarile respective prefera ca bancile sa fie nevoite sa detina rezerve de capital comun echivalent cu cel putin 9% din activele ponderate la risc.

Rerezentanti ai tarilor mai slabe economic, precum Spania, Portugalia si Italia, au incercat sa-i obtina un prag mai redus, de 4,5%, minimul acceptat conform reglementarilor internationale privind capitalul.