"Consiliul guvernatorilor BCE a decis sa mentina nivelul actual al mecanismului de lichiditate de urgenta (Emergency Liquidity Assistance - ELA) pana luni. Ulterior, accesul la ELA poate fi analizat daca exista un program UE/FMI, care sa asigure solvabilitatea bancilor in cauza", se arata intr-un comunicat al BCE. 

Prelungirea accesului bancilor cipriote la lichiditate de urgenta de la BCE a fost ceruta de banca centrala din insula. 

Bancile din Cipru sunt inchise de la inceputul saptamanii, iar autoritatile au anuntat ca institutiile de credit vor ramane asa pana marti.

Parlamentul cipriot a respins saptamana aceasta instituirea unei taxe pe depozitele din bancile locale, masura impusa de statele zonei euro. Guvernul de la Nicosia trebuie sa stranga 5,8 miliarde de euro din taxe pe depozitele bancare, pentru a primi un pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro, au decis sambata statele din zona euro. 

Liderii ciprioti lucreaza in prezent la un alt plan pe care sa-l propuna partenerilor europeni. 

Intrucat obligatiunile statului cipriot nu sunt eligibile ca garantii in operatiunile de refinantare de la BCE, din cauza ratingului scazut al tarii, banca centrala cipriota asigura institutiilor de credit locale fonduri prin intermediul mecanismului de lichiditate de urgenta al BCE. Acordarea accesului la lichiditate de urgenta trebuie aprobata de consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene.

Citeste si:

Adevarata miza a ajutorului oferit de Rusia. Care este bogatia inestimabila a Ciprului pe care Moscova a pus ochii

De unde vine salvarea Europei, dupa dezastrul economic din Cipru. "Pentru noi, suma inseamna maruntis"

Tarile care pot lua urma Ciprului in spirala bancara. "Daca pentru un stat mic, UE adopta o asa masura, la ce sa ne asteptam in cazul prabusirii unei puteri?"

Rusia poate taia Germaniei gazele din cauza pierderilor oligarhilor in Cipru. Cati bani tin acestia in bancile din insula

Conditiile salvarii Ciprului, lectia pe care Germania a dat-o Europei, ca sa arate cine detine puterea 

Zona euro nu se razgandeste. Cipru sa taxeze depozitele bancare. „Aplicam planul A. Fiecare sa-si asume responsabilitatile"

Consternare in Cipru, dupa incheierea acordului de finantare externa. Prima tara din UE care se salveaza de la faliment cu banii depusi de propriii cetateni in banci

UE mai salveaza o tara de la faliment. Cipru primeste un ajutor de 10 mld. euro, dupa 10 ore de negocieri dure la Bruxelles