Acordul prevede ca Cyprus Popular Bank sa fie inchisa, iar o parte a activelor sa fie transferate catre Bank of Cyprus, institutie de credit care va fi restructurata puternic. Depozitele de peste 100.000 de euro ar putea inregistra pierderi de circa 40% pentru a acoperi costurile de restructurare.

Bancile vor ca agentii de securitate ai firmei britanice sa pazeasca sucursalele bancilor, intrucat nu stiu la ce sa se astepte joi, potrivit portalului GreekReporter. Bancile din Cipru sunt inchise inca de pe 15 martie, iar retragerile din bancomate au fost limitate treptat pana la 100 de euro pe zi pentru fiecare cont.

Cei 750 de angajati ai G4S din Cipru lucreaza la foc continuu pentru a alimenta bancomatele, insotiti de politie, a declarat directorul operatiunilor locale ale firmei britanice, John Arghyrou. Regulile de licentiere impiedica G4S sa aduca persoanl suplimentar pentru a face fata cererilor tot mai multe.

"Cererea este mai mare decat putem acoperi. (...) Nu am inchis de la inceputul crizei. Nu am mai vazut in viata mea, din perspectiva securitatii, ceva similar. As spune ca volumul de munca a crescut de patru ori, pentru ca tot sistemul s-a schimbat", a spus Arghyrou pentru Reuters.

Companiile private au apelat, de asemenea, la firma de securitate pntru protejarea activelor si chiar pentru aducerea de lichiditati din strainatate pentru plata angajatilor si furnizorilor.

Urmatorul test major pentru G4S va avea loc joi, cand 180 de angajati ai firmei vor fi desfasurati la sucursale ale bancilor pentru a ajuta institutiile de credit sa se descurce cu multimile de oameni care vor veni sa-si retraga bani si sa ceara raspunsuri.