"Investitorii vor vedea in solutia gasita in Cipru o reflexie a manierei in care vor fi gestionate viitoarele tensiuni din zona euro", se arata intr-un raport al IFI publicat miercuri, citat de Mediafax.

Presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a provocat o polemica in aceasta saptamana, afirmand ca solutia aplicata in Cipru ar putea fi repetata in alte tari fragile din zona euro.

Institutul a indicat ca "ramane de vazut" daca aceasta noua abordare va fi generalizata in uniunea monetara. IFI si-a exprimat totodata scepticismul profund legat de efectele economice ale planului adoptat de troica creditorilor, respectiv FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE), care prevede furnizarea Ciprului a unui imprumut de 10 miliarde de euro, in schimbul unor masuri economice si reforme politice.

"Pierderile importante provocate deponentilor si restrangerea semnificativa a sectorului financiar vor provoca o cadere libera a economiei cipriote", se arata in raport. Potrivit IFI, contractia economica din Cipru ar putea ajunge la 20% in 2013-2015.

Asociatia bancara estimeaza totodata ca ca unul dintre obiectivele planului, evitarea unui nivel nesustenabil al datoriei publice, pare dificil de atins, fiind posibil sa fie necesar un nou program.