Fondul spune ca economia Romaniei a iesit din zona de risc. Nu am iesit din nicio criza. Criza nu s-a terminat. Nu mai suntem in perioada in care sa trebuiasca sa taiem. Vom incerca sa crestem veniturile pana la nivelul dinainte de taieri”, a precizat seful statului.

Basescu a mai explicat ca Romania a refuzat ultima transa din actualul imprumut de la FMI pentru ca la Banca Nationala exista o rezerva suficienta pentru a gestiona chiar si situatii dificile, precum atacul asupra leului.

Urmatorul acord este unul de prevenire a populismului. Puteam sa avem un acord mult mai simplu pentru ca nu cerem bani, insa am dorit ca, utilizand expertiza FMI si a UE, sa continuam un proces de reforma. Am stabilit un program pentru eficientizarea regiilor de stat. Trebuie diagnosticat ceea ce trebuie facut pentru reducerea cheltuielilor - s-ar putea sa fie un management prost. (…) In aceste regii este concentrata aproape jumatate din economia Romaniei. Aceste regii genereaza 70% din datoriile firmelor catre stat: nu platesc CAS, contributiile la pensii, nu platesc TVA. Ei sunt protejatii lumii si toata lumea trebuie sa suporte functionarea lor defectuoasa. Un element cheie pana la eficientizarea regiilor este utilizarea fondurilor europene”, a explicat presedintele, referindu-se la reforma pe care FMI a cerut-o in randul companiilor de stat.

FMI cere privatizarea TAROM SI CFR Marfa

Basescu a mai spus ca personal a dorit ca urmatorul acord cu FMI sa fie semnat pe doi ani, pentru a depasi anul electoral dificil, in care actorii de pe scena politica ar fi tentati sa cheltuiesca fara masura.

Citeste si:

FMI vrea privatizarea sau lichidarea marilor companii de stat pentru incheiarea unui nou acord!
Basescu: Romania va semna cu acord cu FMI - CE pe doi ani! Suma pusa la dispozitie: 5 miliarde de euro!
Pretul gazelor creste de anul acesta! Vor plati mai putin doar persoanele cu venituri mici!