Cu pixul pe hartie, presedintele Traian Basescu a explicat timp de 40 de minute care este realitatea economica a Romaniei si a precizat ca tara risca sa ajunga in situatia Greciei, adica sa intre in faliment.

"Salariile reprezinta 27% din bugetul de stat. Cheltuielile sociale plus pensiile reprezinta 36%, 3% din bugetul de stat este contributia noastra la bugetul Uniunii Europene, deci in total 66%", a aratat seful statului.

Calculul sec al presedintelui arata, asadar, ca cei mai multi bani se duc pe lefuri si pensii si ca restul de 34% din PIB este insuficient pentru finantarea unor sectoare grele, precum sanatatea, educatia sau armata. Asa ca intram pe deficit. Unul urias, spune Traian Basescu, daca ne gandim ca Romania ar trebui sa imprumute 11,7 miliarde de euro numai in acest an, pentru a-si acoperi cheltuielile de functionare.

Si ar mai fi un argument pentru  deciziile Executivului. "Acest lucru ne permite un deficit de 6,8%, in loc de 9,1%. 8,8 miliarde deficit, prin reducerea in cele doua capitole mari: cheltuieli sociale si salarii in sectorul bugetar. Primim cam jumatate din bani, restul, circa 4 miliarde, trebuie sa ii imprumutam de pe piata libera", a declarat presedintele.

Traian Basescu a tinut sa atraga atentia si asupra pericolului ruperii acordului cu Fondul Monetar, fapt care ar insemna "condamnarea la nefinantare a Romaniei". Adica nu ne mai da nimeni bani cand avem mare nevoie de ei sau ne imprumutam cu niste dobanzi uriase.

"Dupa evaluarile facute de specialisti, ar fi trebuit sa fie de circa 27, 28, 30 de miliarde de euro. Ar face ca Romania sa ajunga la 67% datorie publica, 67% din PIB datorie publica", a spus Basescu.