Seitan: Toti vor avea salariile taiate cu 25%! Nu stim inca daca pleaca 100.000 sau 200.000 de bugetari!
Ministrul Muncii, Mihai Seitan (foto), a declarat, marti, ca Executivul discuta deocamdata ca reducerile salariale sa fie 25% pentru toata lumea si ca nu se pune problema unei "diseminari in sus sau in jos", dar ca s-ar putea renunta la masurile care afecteaza copiii sau persoanele cu handicap. Intrebat, la finalul discutiilor de la Ministerul de Finante, daca s-a stabilit cati bugetari ar trebui dati afara pentru reducerea cheltuielilor, ministrul Mihai Seitan a spus ca desi este un numar mare, nu poate preciza deocamdata daca ar trebui sa plece 100.000 sau 200.000 de angajati.
Ministrul Muncii nu a respins posibilitatea ca cifra de 250.000 avansata de reprezentantii FMI in ce priveste scaderea personalului din sectorul public sa fie reala, dar a precizat ca acest lucru s-ar intampla in mai multi ani.
"Deocamdata discutam doar de posibilitatea reducerii de salarii, pensii si ajutoare de somaj. Deocamdata discutam de o reducere pentru toti. Nu se pune problema unei diseminari in sus sau in jos", a spus Seitan.
Potrivit ministrului Muncii, Guvernul ia in calcul si posibilitatea evitarii reducerilor unor alocatii sau indemnizatii care vizeaza copiii sau persoanele cu handicap.
"In general, ne gandim sa evitam reducerile la alocatiile de copii sau de handicap. Ne gandim sa nu antamam reduceri la aceste categorii, pentru ca sunt persoane cu multe probleme", a adaugat ministrul Seitan.
Intrebat daca exista posibilitatea ca FMI sa nu acorde urmatoarea transa din imprumut, ministrul Muncii a declarat ca aceasta poate sa fie cel mult intarziata.
"Fondul Monetar International ne acorda acest imprumut fara doar si poate. Poate putin mai tarziu decat trebuie, dar nu asta e problema", a spus Seitan.
Patronatele s-au intalnit, marti, cu ministrii Muncii, Mihai Seitan, si Finantelor, Sebastian Vladescu, pentru a discuta despre scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International.
La discutii au fost invitate si sindicatele, insa acestea nu au participat, cu exceptia lui Sabin Rusu, din partea Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania.
Scrisoarea catre FMI trebuie aprobata de Guvern pana miercurea viitoare, ca sa poata fi avizata si de board-ul Fondului, la finele lunii iunie, a decalart, marti, minitrul Finantelor, Sebastian Vladescu, citat de Mediafax.
Anterior, Vladescu aratase ca la intalnirea cu patronatele acestea au anuntat ca vor veni cu o noua propunere de scrisoare.
"Am discutat diverse propuneri. Nu sunt modificari solide fata de forma scrisorii pe care am prezentat-o", a spus Vladescu dupa intalnire.
In urma negocierilor cu FMI, autoritatile de la Bucuresti au propus, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.
Masurile, anuntate in 6 mai de presedintele Traian Basescu, au fost contestate de sindicalisti.
Dupa doua runde de discutii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni si la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intentie catre FMI sa fie reanalizata in Consiliul Economic si Social si sa nu fie adoptata de Guvern decat cu avizul CES.
Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, declara, in 10 mai, ca personalul din sectorul public ar trebui sa scada pe termen mediu, in urmatorii ani, cu 250.000 de salariati, respectiv o reducere similara angajarilor suplimentare din perioada 2006-2008.
Pe acelasi subiect: