"Guvernul nu are in vedere sa renunte la reducerea cu 25% a tuturor salariilor si cu 15% a pensiilor, dar ar mai putea exista unele corectii legate de anumite indemnizatii sau privind pensiile sociale minime, care ar putea ramane neafectate de masurile de asuteritate", au declarat sursele citate.

Premierul Emil Boc a anuntat, in sedinta de miercuri a Cabinetului, ca Executivul intentioneaza sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului pentru masurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

"Fara a intrerupe dialogul social cu partenerii, sindicatele si patronatele vom trece la decizie. Din acest punct de vedere propun Guvernului si Coalitiei ca modalitatea, prin care sa pune in aplicare programul de reducere a cheltuielilor bugetare si de sustinere a activitatii economice, sa fie angajarea raspunderii Guvernului", a spus Boc.

"Ca si calendar procedura de asumare va trebui sa permita guvernului ca masurile respective sa fie aplicate incepand cu luna iunie", a adaugat el.
 
"Axa acestor masuri, pe care le vom adopta, va propun sa fie reducerea cheltuielilor bugetare si nu majorarea taxelor si aici am in vedere in special nemajorarea TVA sau a Cotei Unice, propuse ca solutii alternative de unii sau de altii", a punctat sefului Executivului.

"Romania nu-si mai poate permite sa finanteze din imprumut cheltuieli suplimentare pentru salarii si pensii. Si daca e sa fim corecti cu 22 milioane de romani, chiar daca aceste masuri sunt dureroase, sunt aspre, la nivel individual sunt chiar foarte dureroase, in ceea ce priveste tara si Romania in ansamblu ele sunt absolut necesare", a continuat premierul.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca, probabil, solutia pentru adoptarea masurilor convenite cu FMI va fi asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, avand in vedere timpul scurt ramas pana la reuniunea board-ului FMI de la sfarsitul lunii iunie.

Liderii PNL si PSD au anuntat ca o eventuala asumare a raspunderii Guvernului pentru masurile convenite cu FMI va fi urmata, probabil, de o motiune de cenzura.  

Alte masuri anuntate de Boc

De asemenea, Boc a cerut astazi secretarilor de stat din CA si AGA sa isi doneze indemnizatia, amenintandu-i cu demiterea!

"In contextul reducerii cheltuielilor bugetare si al implicatiilor din plan social, propun sa rezolvam problema ramasa restanta a unor secretari de stat sau consilieri care sunt in consilile de aministratie la societati comerciale, unde statul are capital minoritar sau la CEC si Eximbank", a spus premierul, adaugand ca solutia pe care o propune "este ca toti secretarii de stat sau consilierii, care reprezinta in baza legilor in vigoare statul roman la societati comerciale, unde statul are capital minoritar sau la CEC si Eximbank, sa doneze toata indemnizatia din CA-uri in Fondul de Solidaritate".

"Donatia" ar urma fie facuta in urmatoarele 6 luni!

El a solicitat, totodata, ministrilor sa ii schimbe din functie pe acei secretari de stat si consilieri care refuza sa isi doneze indemnizatia.