Bancile ar putea majora la 40% avansul pentru un credit ipotecar, daca legea darii in plata intra in vigoare. Ce se va intampla cu “Prima Casa”
In editia din 6 martie a emisiunii “Dupa 20 de ani”, initiatorul legii darii in plata si viceguvernatorul BNR au vorbit acest controversat proiect, efectele sale – dar si posibilitatea de a fi declarat neconstitutional.
Invitatii lui Cristian Leonte au fost deputatul Daniel Zamfir, initiatorul legii darii in plata, si viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu.
Deputatul, Daniel Zamfir, initiatorul legii darii in plata, vrea sa elimine in Camera Deputatilor plafonul de 150.000 de euro, dar si conditia ca legea sa se aplice doar celor care locuiesc in casa ipotecata.
Ambele restrictii au fost introduse la dezbaterea din Senat. Pe de alta parte, BNR avertizeaza ca toate bancile vor cere un avans de cel putin 40% daca legea va trece si de Camera Deputatilor, in forma adoptata de Senat.
Public, s-a discutat despre o singura restrictie a legii darii in plata. Aceea ca pot duce cheile la banca si vor scapa de toate datoriile doar clientii cu imprumuturi mai mici de 150.000 de euro.
Daniel Zamfir, deputat, intiatorul legii: “S-a mai introdus acolo, a scapat o chestiune pe care in mod sigur o vom corecta si anume ca ipoteca trebuie sa fie a imobilului in care locuiesti. Asta ar elimina cam jumatate din cetateni care au credite cu ipoteca de la aplicarea legii. Si am sa va dau un exemplu. Sunt situatii in care pentru creditul respectiv au garantat parintii pentru imobilul propriu, imprumutul copilului. De ce parintii sa fie exclusi de la aplicarea legii?”
Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: “150.000 de euro credit inseamna cam 200.000 valoare locuinta, ca era si avansul. 200.000 de euro in momentele in care locuintele erau cele mai scumpe insemna un apartament bun in centrul Capitalei. Am propus de asemenea ca persoana sa locuiasca in acea casa. Nu sa fie casa de vacanta sau teren.”
Pe de alta parte Banca Nationala avertizeaza ca toate bancile vor inaspri semnificativ conditiile de creditare.
Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: “Daca se elimina toate celelalte garantii si ramane doar imobilul, avansul va fi probabil in jur de 40% sau poate mai mult.”
Altfel spus o familie care vrea sa cumpere un apartament de 60.000 de euro va trebui sa dea un avans de 24.000 de euro, in timp ce banca ii va acorda doar 36.000 de euro.
Pe acelasi subiect: