Isarescu: Gogomania cu prezentarea Legii darii in plata ca lege economica e promovata de un tanar ajuns doctor printr-o eroare
Dezbaterile pe tema Legii privind darea in plata au creat o mare confuzie in societate, mai ales ca, de la o lege care a fost prezentata ca avand caracter social, a devenit, pe rand, o lege a dreptatii, o lege a haiduciei si apoi o lege economica, "o gogomanie promovata de un tanar doctor", apreciaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Cum sa spui ca nu este confuzie in societatea romaneasca, daca o lege care a fost prezentata ca fiind sociala, dupa ce s-a vazut ca nu sunt 800.000 de persoane care intra sub incidenta ei (...) devine pe rand o lege a dreptatii (ceea ce inseamna ca sunt si legi strambe), devine apoi o lege a haiduciei, ceea ce este si mai interesant, avand in vedere ca "haiduc" in engleza inseamna "in afara legii", deci legea in afara legii, iar cel mai tare mi se pare ca aceasta lege a devenit Lege economica! Pai, inainte de '89 sau in '91 nu intrai la ASE daca nu stiai ca legile economice sunt legi obiective, care actioneaza in afara vointei oamenilor, sunt precum legea gravitatiei, si nu faceai deosebirea clara intre o lege juridica, emisa in Parlament, si o lege economica. Ba mai mult, gogomania asta cu legea economica o promoveaza chiar un tanar doctor. Categoric a ajuns doctor printr-o eroare si sper ca se va corecta aceasta eroare. (...) Ultima chestie extrem de naravasa! Am citit ca este o lege a eliberarii din sclavie!", a precizat guvernatorul.
Potrivit guvernatorului BNR, confuzia este primul pas catre disolutia unei ordini de drept.
"Daca lasam asemenea confuzii sa persiste, maine aflam ca nu exista nicio legatura intre productivitate si salarii, iar poimane se da o lege care spune ca nivelul de trai in Romania trebuie sa fie mai mare decat in Germania", a subliniat Isarescu.
Seful BNR subliniaza faptul ca actualele critici vizeaza, practic, convertibilitatea, liberalizarea contului de capital, care au dat omului libertatea sa opteze pentru creditul pe care il vrea.
"Insa libertate fara responsabilitate nu prea merge, si eu cred ca atmosfera fata de '91 (cand a fost realizata prima licitatie valutara - n.r.) nu este imbunatatita. In anul 1991 oamenii erau entuziasti, dar stiau ce vor, ce au de facut", a mai spus Isarescu.
Pe de alta parte, guvernatorul Bancii Centrale atrage atentia si bancilor asupra faptului ca nu explica suficient publicului care sunt bazele activitatii bancare.
"Aici bancile au o mare parte de vina. S-a uitat definitiv care sunt bazele activitatii bancare. Daca nu reusim sa spunem ca in momentul in care platesti in natura este ca revenirea la "troc", si, dupa cei cu cheile de la casa, vin cei cu cheile de la masina, apoi cei cu frigiderul folosit un an...facem un depozit de frigidere si masini de spalat in holul bancii, in partea cealalta mai facem si un tarc pentru animale", a atras atentia guvernatorul BNR.
De asemenea, bancile trebuie sa raspunda acuzatiilor potrivit carora nu isi asuma niciun risc, explicand faptul ca "tot ce face o banca este activitate de risc".
Guvernatorul BNR a relatat si o discutie cu un oficial al BCE, dupa ce proiectul Legii privind darea in plata a fost trimis institutiei europene spre informare.
"Cand a aparut acest proiect de lege am fost obligati sa instiintam BCE si ajungand la Frankfurt un coleg ma intreaba: 'Ce e cu legea asta? Voi nu aveti Cod Civil, Cod Comercial? Legea asta este o derogare de la Codul Civil'. 'Da, am raspuns'. 'Dar nu aveti legi bancare?' 'Ba da'! 'Pai legea asta e in contradictie cu legile bancare!' 'E o derogare, zic!' 'Pai, iar derogare?' 'Si cum se vor aproba?' 'Va cerem parerea, ca o derogare!' 'Dar spune-mi, cei care au promovat legea au dat vreodata un credit?' 'Nu, am raspuns'. 'Aaaa, am inteles, nu au dat credite, au luat credite si nu mai vor sa dea banii inapoi!' Cam asta este citirea din exterior, rapida, a unui proiect de lege care nu are nimic cu legislatia in vigoare si care inseamna derogare, derogare, derogare!", a subliniat guvernatorul BNR.