Legea darii in plata a trecut de Senat. Programul “Prima Casa” a fost exclus din actul normativ
Senatorii au adoptat, luni, in unanimitate, proiectul legii darii in plata a unor imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul "Prima Casa" sa fie inclus in acest act normativ.
Legea darii in plata se va aplica numai creditelor care, la data acordarii, aveau o valoare de cel mult 150.000 de euro. Asta au decis luni senatorii care au votat legea trimisa Parlamentului pentru reexaminare de presedintele Iohannis.
"Amendamentul, privind impunerea unui prag maxim a valorii creditului risca sa duca la contestarea legii la Curtea Constitutionala", considera initiatorul proiectului.
Trifon Belancurencu: "Doresc ca punctul B de la aliniatul 1 articolul 4 sa aiba urmatorul text: Intre parti s-a incheiat un contract de credit a carui valoare la momentul acordarii nu depasea echivalentul in lei a 150 de mii de euro."
Amendamentul privind elimininarea din textul legii a creditelor Prima Casa a fost sustinut de Ministerul Finantelor.
Enache Jiru, secretar de stat: "Sustinem exceptarea creditelor garantate in cadrul programului Prima Casa de la aplicarea prevederilor legii supuse reexaminarii intrucat daca ele s-ar aplica si acestei categorii de credite s-ar pune in discutie insasi existenta programului."
Nicolae Vlad Popa, senator: "Acel program este facut pentru banci, domnul secretar de stat. Bancile sunt cele care castiga in programul Prima Casa. Ce castiga cetateanul, e ajutat cetateanul? NU!"
Asa ca plenul a decis ca Legea Darii in plata sa se aplice si creditelor Prima Casa. La finalul sedintei, Legea a fost aprobata in unanimitate de senatori.
Inainte de intrunirea plenului, viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a avut o intalnire cu grupul senatorilor PSD.
Florin Georgescu: "Trebuie sa ne adresam celor cu situatii financiare grele, in dificultate pe de o parte, pe de alta parte nu trebuie sa punem in pericol stabilitatea sistemului financiar dar nici sa ne adresam cu o protectie sociala generalizata si celor care nu au nevoie si celor care nu vor sa mai plateasca din anumite motive personale creditele contractate."
Legea va pleca acum la Camera Deputatilor, care va avea ultimul cuvant.