Legea darii in plata afecteaza deja piata imobiliara, desi inca nu este in vigoare. Dobanzile la creditele noi sunt in crestere
Legea darii in plata, votata luni de Senat, a inceput deja sa produca efecte pe piata constructiilor si in privinta dobanzilor practicate de banci la creditele noi acordate, dar si la depozite, arata un raport publicat, marti, de Banca Transilvania si citat de News.ro.
Primul efect remarcat de analisti ar fi scaderea puternica a cererii de noi autorizatii de constructii de locuinte.
"In ianuarie numarul autorizatiilor de constructie locuinte a scazut cu 14,6% an/an, evolutie determinata de distorsiunile introduse de proiectul Legii darii in plata", afirma Andrei Radulescu, senior economist al Bancii Transilvania, in raportul mentionat.
Statisticile oficiale publicate, luni, au aratat ca numarul de autorizatii de constructii pentru cladiri rezidentiale a scazut puternic in luna ianuarie a acestui an, cu 14,6% fata de aceeasi perioada din 2015, pana la 1.429, dupa ce indicatorul revenise pe crestere in 2015, scrie agentia citata.
Anul trecut, autoritatile au eliberat 39.112 de autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 3,8% fata de anul precedent.
Un alt efect al proiectului legii darii in plata consta in cresterea dobanzilor bancare la creditele noi, sustin analistii.
"Aceste distorsiuni, coroborate cu turbulentele din pietele internationale, au determinat evolutia divergenta a marjelor nete de dobanda din sectorul bancar in ianuarie: conform datelor BNR, acestea au scazut pe segmentul credite/depozite in sold (lei si euro), dar au crescut la creditele/depozitele noi (lei si euro)", se mai afirma in raportul bancii.
Ultimele date ale Bancii Nationale arata ca dobanda medie la creditele noi in lei acordate populatiei a crescut in ianuarie 2016 pana la 7,09% pe an, de la 6,61% in decembrie 2015. Pe categorii de credite noi, dobanzile la imprumuturile de consum pentru persoane fizice au crescut pe toate segmentele. Astfel, creditele de consum cu dobanda fixa cel putin cinci ani au ajuns la dobanzi anuale de 10,27% in ianuarie, fata de 8,99% in luna precedenta.
Totusi, la creditele pentru locuinte, dobanzile la creditele noi au scazut usor. La imprumuturile in lei pentru locuinte cu dobanzi variabile, rata medie a dobanzii a scazut de la 3,69%, in decembrie, pana la 3,59%, in ianuarie, arata datele BNR, citate de News.ro.
Legea darii in plata a fost votata, luni, de catre Senat si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, camera decizionala.
Pe acelasi subiect: