41% dintre agentii imobiliari chestionati anticipeaza scaderi de peste 20% ale preturilor la imobilele de locuit, iar trei sferturi estimeaza cresteri ale chiriilor cu peste 10% - 20%.  

Astfel, 45% dintre respondenti sunt de parere ca vom asista la o prabusire a pietei imobiliare, similara celei din perioada de criza economica, in vreme ce 37% se asteapta la o incetinire temporara a acesteia.

64% dintre participantii la sondajul Imobiliare.ro apreciaza ca o posibila crestere a avansului solicitat de institutiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influenta negativ si in mare masura piata imobiliara din Romania, ca urmare a scaderii numarului de clienti eligibili sau a cresterii gradului de prudenta a bancilor.

Numai 4% considera ca o asemenea masura nu va avea efecte asupra pietei imobiliare.  

Mai mult de jumatate (55%) dintre agentii imobiliari care au participat la sondaj cred ca sectoarele serviciilor de constructii vor fi afectate "profund" de efectele acestei legi, inclusiv din prisma pierderii locurilor de munca.

Numai 8% dintre respondenti considera ca cererea si oferta se vor echilibra imediat, iar piata va continua sa functioneze ca in prezent.  

Legea darii in plata este analizata in contextul in care piata imobiliara da semne de revenire dupa o perioada de blocaj in care preturile au scazut cu peste 50%.

Potrivit studiului, suma medie solicitata pentru apartamentele disponibile spre vanzare la nivel national (noi si vechi) s-a majorat cu 6,7% in ultimele 12 luni. In acelasi timp, in Timisoara si Cluj-Napoca, cresterile consemnate sunt de 12,9%, respective 13,5%.

Sondajul a fost efectuat in randul a 400 de agentii imobiliare din Romania .