Banca Centrala Europeana mentine dobanda de referinta la nivelul zero si analizeaza modificarea programului de achizitionare de active
Mario Draghi, presedintele BCE
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa nu modifice dobanzile si, de asemenea, a promis ca va derula programul de achizitii de active, in valoare de 80 de miliarde de euro pe luna, cel putin pana in luna martie a anului viitor, informeaza Reuters.
Intr-un comunicat de presa al BCE, institutia precizeaza ca, la sedinta care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul zero, in timp ce dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost pastrata la 0,25%, iar dobanda la depozite, care se aplica bancilor care stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a fost lasata la minus 0,40%.
Prin mentinerea dobanzilor in teritoriul negativ si tiparirea de bani pentru a cumpara active, BCE spera sa relanseze inflatia si cresterea economica in zona euro. Insa aceste masuri neconventionale sunt considerate insuficiente, astfel ca analistii se asteapta ca BCE sa adopte noi stimulente pana la finele acestui an.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a spus, totodata, ca analizeaza introducerea unor eventuale modificari la programul sau de achizitionare de active. In schimb, BCE nu a confirmat o extindere a programului, in valoare de 80 de miliarde de euro pe luna, reafirmand ca acesta va continua cel putin pana in luna martie a anului viitor.
"Consiliul guvernatorilor a cerut comisiilor relevante sa evalueze optiunile care permit o buna derulare a programului de achizitii", a declarat Mario Draghi, la conferinta de presa traditionala de dupa reuniunea de politica monetara.
Dupa 18 luni consecutive de achizitii de obligatiuni guvernamentale in ideea de a stimula economia si a creste inflatia, BCE a ajuns sa detina obligatiuni in valoare de 1.000 de miliarde de euro dar cu toate acestea preturile inregistreaza o crestere de doar 0,2%, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.
Analistii sunt de parere ca o prelungire a programului de achizitii ar fi o decizie controversata deoarece risca sa ajunga in situatia in care nu vor mai exista obligatiuni eligibile de cumparat. Optiunile ar fi relaxarea regulilor care interzic BCE sa cumpere titluri cu un randament inferior dobanzii la depozite practicate chiar de BCE (minus 0,40%), prelungirea maturitatii obligatiunilor eligibile de la 20 pana la 30 de ani precum si extinderea tipului de active pe care le cumpara pentru a include obligatiuni emise de banci, credite neperformante si intr-un scenariu extrem chiar si actiuni.
Mai multe despre:
#BCE#Mario Draghi
Pe acelasi subiect: