BCE obtine rezultate, la un an dupa ce a pornit tiparnita de bani. Inflatia in zona euro a revenit pe teritoriu pozitiv
Mario Draghi, presedintele BCE
Fara masurile de relaxare cantitativa ale Bancii Centrale Europene (BCE), asteptarile inflationiste in zona euro s-ar fi indepartat de tinta oficiala, sporind temerile privind credibilitatea institutiei, potrivit unui studiu publicat luni de cercetatorii de la BCE, transmite Bloomberg.
In martie 2015, Banca Centrala Europeana a demarat mult-asteptatul program de relaxare cantitativa, in valoare de 1.100 miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari), iar luna trecuta a inceput achizitiile de obligatiuni emise de companii, in dorinta de a stimula cresterea economiei zonei euro.
"Programul extins de relaxare cantitativa s-a dovedit a fi important in prevenirea unei potentiale de-ancorari a asteptarilor inflationiste. In schimb, masurile de relaxare cantitativa sunt vitale pentru a preveni o perioada prelungita de inflatie scazuta", au apreciat economistii Guenter Coenen si Sebastian Schmidt.
Raportul analizeaza scenariul in care BCE nu ar fi implementat la inceputul lui 2015 achizitiile de active, ceea ce ar fi dus la pierderea increderii consumatorilor si companiilor in capacitatea acesteia de a mentine tinta de inflatie. Ca urmare, incetinirea cresterii preturilor si a salariilor s-ar fi accentuat si BCE nu ar fi reusit sa contracareze aceste evolutii, deoarece rata inflatiei era aproape de zero.
Studiul vine dupa ce Eurostat a anuntat ca rata anuala a inflatiei in zona euro a revenit in teritoriu pozitiv in iunie. Indicele preturilor de consum a ajuns la 0,1% in iunie, dupa ce in mai s-a situat la minus 0,1% si in aprilie la minus 0,2%.
Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%, insa inflatia in zona euro a fost sub aceasta tinta inca de la inceputul lui 2013, iar anul trecut a coborat chiar si in teritoriu negativ, in conditiile in care pretul la petrol s-a redus semnificativ.
Pe acelasi subiect: