Potrivit materialului citat, in 2015, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) a incasat un salariu de baza de 385.860 euro (32.155 euro lunar -n.r.). In plus, acesta beneficiaza in mod gratuit de o resedinta oficiala aflata in proprietatea BCE.

Totodata, membrii Comitetului Executiv si membrii cu norma intreaga ai Consiliului de Supraveghere angajati de BCE primesc, pe langa salariul anual de baza, alocatii suplimentare pentru resedinta si reprezentare. La acestea se adauga si alte sume cu titlul de alocatii sau asigurari de sanatate, mai reiese din documentarul citat.

La Banca Angliei, in anul financiar 2014 - 2015, venitul total al Guvernatorului a fost de 879.773 lire sterline, echivalentul a 1.022.540 euro (peste 83.000 de euro lunar), format din salariul de baza, alocatia pentru locuinta si contributia pentru asigurari si servicii medicale si cea de pensie.

Citeste si: Guvernatorul BNR si-a facut public salariul. Cat castiga Mugur Isarescu

In Belgia, guvernatorul bancii centrale a castigat, anul trecut, 478.559 euro (aproape 40.000 de euro lunar), la care se adauga un plan de pensii suplimentar fata de cel standard la nivel national.

Seful Bancii Olandei a ajuns, in 2015, la un venit anual brut de 421.145 euro (aproximativ 35.000 de euro lunar), format din salariul anual, inclusiv prima de vacanta si al 13-lea salariu, si contributii la asigurari de sanatate si pensie.

Remuneratia incasata de guvernatorul Bancii Centrale a Germaniei a fost, anul trecut, in suma de 436.356 euro (36.000 de euro pe luna) si a provenit din salariul de baza, remuneratia speciala si o alocatie pentru diferite cheltuieli.

La Banca Spaniei, salariul anual al Guvernatorului a fost, in 2015, de 174.734 euro (14.500 de euro lunar), la care s-au adaugat alte alocatii suplimentare, pentru care nu sunt disponibile informatii publice.

In Ungaria, guvernatorul bancii centrale beneficiaza de un salariu lunar de cinci milioane de forinti, aproximativ 16.116 euro. Insa, acesta mai are si alte avantaje pentru care nu sunt disponibile informatii publice.

Banca Nationala a Cehiei si-a platit guvernatorul cu 190.391 euro in 2015 (peste 15.800 de euro lunar), suma provenita din salariul de baza, prima de vacanta, bonusuri de performanta, bonusuri pentru lucrul in zilele nelucratoare.

Pe de alta parte, in spatiul comunitar exista si banci centrale care nu publica veniturile membrilor de conducere, sau le publica doar valoarea totala a remuneratiilor incasate de acestia la un loc.

Dintre acestea din urma face parte Banca Frantei, care are 11 membrii in Consiliul General si 15 membrii in Comitetul Executiv. Institutia publica doar valoarea agregata a veniturilor respective, care a fost de 3,1 milioane euro in 2015. In plus, se mentioneaza ca guvernatorul primeste un salariu echivalent cu cel al vicepresedintelui Consiliului de Stat, insa nici salariul acestuia nu este public.

Si Banca Centrala a Luxemburgului publica in forma agregata veniturile celor 3 membri ai conducerii executive, care in 2015 au insumat 736.878 euro. In schimb, Banca Nationala a Poloniei si Banca Greciei nu publica deloc informatii referitoare la veniturile conducerii bancii.

Reprezentantul BNR mentioneaza, insa, ca o simpla comparatie intre veniturile prezentate este irelevanta, data fiind diversitatea structurii veniturilor salariale, a modului de prezentare a acestora, precum si a regimului fiscal diferit de la un stat la altul.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat, la inceputul acestei luni, ca si institutia pe care o reprezinta va publica veniturile membrilor Consiliului de Administratie. In plus, el a spus ca, in prezent, obtine un venit net lunar de 61.203 lei (13.601 euro) de la banca centrala.