"Capitalul de baza consolidat al bancilor austriece era de 10,3% la mijlocul anului 2011. Insa banca centrala considera ca este nevoie ca bancile sa-si imbunatateasca situatia, deoarece ratele medii de adecvare sunt mai reduse decat ale altor institutii financiare similare din alte tari", se spune intr-un raport al bancii centrale a Austriei, citat de Reuters. 

Raportul de stabilitate financiara, publicat de doua ori pe an de catre Banca Austriei, arata ca cele mai mari sase banci austriece au o rata consolidata a capitalului de rang intai de 9,8%, fata de 11,8% pentru alte banci similare din Europa.  Diviziile din Europa de Est sunt insa bine capitalizate, cu o rata de 13,3%, iar profitabilitatea acestor operatiuni este in crestere, in pofida ratelor mai accentuate de depreciere a activelor. 

Profitabilitea subsidiarelor pe termen scurt si mediu va fi afectata de taxele bancare din regiune, decizia Ungariei de a plafona cursul de schimb pentru creditele in valuta si incetinirea cresterii economice. 

Nivelul creditelor neperformante a crescut, in regiune, la 14,1%. 

Directorul executiv al bancii, Andreas Ittner, a refuzat sa estimeze daca nivelurile creditelor neperofrmante din Europa de Est vor continua sa creasca.  "Pot spune ca in ultima perioada cresterea a incetinit", a aratat el, potrivit Mediafax.

Oficialii bancii centrale au aratat ca bancile austriece au un necesar de finantare de aproximativ 25 miliarde euro anul viitor, Ittner precizand ca nu vor avea nicio problema in privinta atingerii acestei tinte.  El a adaugat, insa, ca "daca pietele nu vor fi deschise, finantarea va reprezenta o provocare mai serioasa si pentru bancile austriece". 

Banca centrala a Austriei a introdus recent o serie de restrictii pe creditarea acordata de grupurile financiare austriece pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est, in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro.  Sistemul bancar austriac este prezent in Romania prin subsidiarele Erste (BCR), Raiffeisen, Volksbank si UniCredit Bank Austria.