"Guvernul austriac s-ar putea sa nu aiba capacitatea de a sustine toate operatiunile din strainatate ale marilor banci", potrivit unui comunicat al S&P, scrie Mediafax.

Bancile austriece, intre care Erste si Raiffeisen, sunt cei mai mari creditori in Europa de Est, potrivit Bancii Reglementelor Internationale (BRI).

In Romania, Erste controleaza BCR, in timp ce Raiffeisen si Volksbank au operatiuni sub brand propriu.

Erste, Raiffeisen, Hypo Alpe-Adria-Bank International si alte banci au imprumutat, in total, 266 miliarde de dolari guvernelor, companiilor si populatiei in Europa de Est pana la sfarsitul lunii iunie, potrivit datelor BRI. Suma nu include UniCredit Bank Austria, divizia pentru Europa Centrala si de Est a bancii italiene UniCredit.

Bancile austriece au cele mai mari expuneri in regiune in Cehia, Romania si Ungaria, potrivit BRI. Activele totale consolidate ale institutiilor de credit se ridicau la 1.140 miliarde de euro in iunie, potrivit bancii centrale, de circa patru ori PIB al Austriei.

Expunerea pe Romania totaliza 44,6 miliarde de dolari la sfarsitul lunii iunie, fiind depasita in regiune doar de Cehia, cu peste 77 miliarde de dolari.

S&P a retrogradat, miercuri, calificativul Austriei privind riscul sectorului bancar de la 2 la 3, pe o scara de la 1 la 10, unde 1 reprezinta riscul minim iar 10 maxim.