Treichl a avertizat intr-un interviu acordat publicatiei economice ungare Napi Gazdasag ca aceasta politica economica ostila provoaca daune grave Ungariei. "Din cauza lipsei de securitate legislativa, investitorii se vor orienta catre alte tari, precum Romania, Slovacia sau Cehia", a avertizat el, citat de Mediafax.

Erste Bank intentioneaza sa inghete, pana la noi ordine, toate investitiile in Ungaria, dar va continua sa furnizeze capitalul necesar functionarii diviziei ungare.

Parlamentul de la Budapesta a adoptat luni seara o lege care permite rambursarea la o rata de schimb valutar sub cea a pietei a imprumuturilor in valuta, in special a celor in franci elvetieni.

Pentru bancile din Austria, implicate puternic in Ungaria, rezultatul ar putea fi o pierdere de 6 miliarde de euro, a declarat vice-cancelarul austriac Michael Spindelegger, care a facut apel la Comisia Europeana.

Autoritatile de la Bruxelles si-au exprimat "ingrijorarea" in aceasta problema.

Potrivit noii legi, ungurii cu imprumuturi in valuta le pot rambursa integral la un curs de 180 de forinti pentru un franc elvetian si de 250 de forinti pentru un euro. In prezent, cursurile actuale sunt de circa 234 forinti pentru un franc si 280 de forinti pentru un euro.

Persoanele interesate au timp pana la 30 decembrie sa anunte bancile ca vor sa returneze creditele, iar cursurile valutare preferentiale nu vor fi valabile decat intre 1 ianuarie-30 martie 2012.

Citeste si

Portretul romanului care-si cauta job: 20 de ani, fara pregatire, dar vrea salariu de 1.000 de euro. Cum vin tinerii la targul de joburi, ca la promenada VIDEO