Seful Erste, actionarul majoritar al BCR, anchetat de autoritatile din Austria pentru inducerea in eroare a investitorilor
Autoritatea pentru piata financiara din Austria a anuntat, marti, ca a inceput o investigatie pentru a stabili daca directorul executiv al Erste, Andreas Triechl, a indus in eroare investitorii inainte de anunta revizuirea de la profit la pierdere a rezultatului financiar din acest an. De asemenea, autoritatea verifica un portofoliu de contracte CDS din evidenta contabila a grupului, potrivit Mediafax.
Erste, a doua mare institutie de credit din Europa Centrala si Est, prezenta in Romania prin intermediul BCR, a confirmat ca autoritatea financiara i-a cerut sa furnizeze informatii in cadrul anchetei, transmite Reuters.
Grupul financiar austriac a anuntat la 10 octombrie ca se confrunta cu o pierdere neta de pana la 800 de milioane de euro pentru acest an, din cauza unor pierderi cauzate de portofoliul de credite in valuta din Ungaria, de expunerea pe datoria suverana a statelor din zona euro si de portofoliului de contracte CDS (credit default swaps - asigurare a datoriilor impotriva riscului de neplata).
Anuntul neprogramat al Erste a cauzat prabusirea cotatiei bancii la minimul ultimilor doi ani si jumatate si a afectat si actiunile altor banci din regiune.
Avertismentul privind profitul a venit dupa ce Triechl a declarat pe 29 septembrie ca nu vede niciun motiv pentru a schimba estimarea rezultatului financiar, astfel incat sa ia in calcul impactul negativ al legii din Ungaria care permite populatiei sa restituie creditele in valuta la cursuri sub cele ale pietei.
Schimbarea a avut un impact negativ asupra profiturilor. Erste a modificat clasificarea contractelor CDS in baza unui document din iulie al International Accounting Standards Board, organism al Fundatiei IFRS care stabileste standardele internationale in domeniul contabil.
Autoritatea financiara analizeaza acum daca Erste ar fi trebuit sa treaca mai devreme la folosirea cotatiilor din piata pentru contracte CDS, in loc sa le mentina la costul amortizat.
Investigatia asupra comentariilor lui Treichl este rezultatul unor verificari de rutina, dar si al unei plangeri depuse de o persoana al carei nume nu a fost prezentat de purtatorul de cuvant, noteaza Reuters. Plangerea vizeaza manipularea pietei si incalcarea regulilor privind anunturile emitentilor.
Erste Bank controleaza in Romania grupul BCR, care include in principal banca BCR, BCR Banca pentru Locuinte, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.
Mai multe despre:
#Erste Bank#BCR
Pe acelasi subiect: