Anunt soc de la Viena: BCR, UniCredit si Raiffeisen trebuie sa-si gaseasca singure finantare. Din Austria vor veni tot mai putini bani
Erste Group, care controleaza BCR, UniCredit Bank Austria, care controleaza UniCredit Tiriac Bank si Raiffeisen Bank International, care controleaza Raiffeisen Bank Romania, nu vor mai creste creditarea in regiune decat in functie de cresterea refinantarii sustenabile de pe pietele locale, au decis banca centrala a Austriei si Autoritatea Pietelor Financiare din Austria pe baza unui pachet de masuri care sa previna aparitia unor situatii de criza, scrie Ziarul Financiar.
Cu alte cuvinte, daca vor sa mai dea credite, BCR, UniCredit Tiriac Bank si Raiffeisen Bank trebuie sa atraga mai multe depozite de pe piata locala, sa lanseze emisiuni de diferite tipuri de obligatiuni si sa obtina finantare de la institutii financiare internationale precum BERD si BEI. Totul pentru ca bancile-mama sa fie despovarate treptat de efortul asigurarii surselor de finantare pentru operatiunile locale.
Banca centrala a Austriei a anuntat ca impreuna cu Autoritatea Pietelor Financiare a stabilit un set de masuri care ar trebui sa faca mai sustenabile modelele de business ale bancilor austriece care opereaza in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est. Masurile vor fi publicate pana la sfarsitul acestui an cu titlul de instructiuni de ordin prudential.
La fel ca in 2009, austriecii resimt povara expunerii masive a propriilor banci pe regiune si pe Romania in particular, se tem ca ar putea fi penalizati din aceasta cauza si la nivelul ratingului de tara, pierzandu-si calificativul AAA, si cauta solutii pentru a le putea spune investitorilor si analistilor ca subsidiarele bancare din regiune nu ii sunt "ca o piatra de gat".
La finalul lui 2008 autoritatile si bancile austriece au presat Bucurestiul sa incheie un acord cu FMI pentru ca Austria sa se poata simti mai in siguranta. In 2009 statul austriac a intervenit cu mai multe miliarde de euro pentru a-si sprijini bancile. Acum, cu noile cerinte de capital, ar putea fi nevoit sa o faca din nou, insa incearca sa evite acest scenariu si atunci preseaza bancile sa-si lase filialele din regiune sa gaseasca finantare pe cont propriu.
Pe acelasi subiect: