Politiistii au batut, in aceasta dimineata, la usile a 16 suspecti care ar fi implicati in operatiuni de spalare de bani. Intr-unul dintre imobile, au gasit mai multe documente, de folos in ancheta.

Gruparea vizata se ocupa cu ... hawalla - adica un sistem de transport al banilor sau altor valori dintr-o tara in alta, pe incredere. Practic, este vorba despre postasi pentru economia subterana, de oameni care, discret si fara sa puna intrebari, duceau sume uriase de bani din Romania in Siria si Turcia, iar de aici in alte tari, oriunde dorea clientul.

La perchezitii, poltistii au gasit sume mari de bani, posibil pregatite pentru transport. Sistemul de transport era solutia ilegala pentru cei care faceau bani si nu voiau sa ii declare.

In urma investigatiei conturile bancare a 211 societati comerciale au fost blocate iar cei 36 de administratori ai firmelor sunt cercetati. Anchetatorii cred ca sistemul era bine pus la punct si opera de luni, poate chiar ani.

Un incident aparent banal la aeroportul Henri Coanda a dus la aceasta ancheta. Acum cateva luni, un control in bagajele unei pasagere a scos la lumina peste 500 de mii de euro, bani pe care femeia nu ii declarase.