Cozile la ghisee pentru achitarea taxelor si a impozitelor locale ar putea deveni in curand un vis urat pentru foarte multi romani si asta pentru ca vom putea achita aceste dari cu cardul, online. Important de mentionat este ca pentru aceste plati nu exista niciun comision.

Ce poti plati online? Impozitul pe case si pe terenuri sau diverse amenzi. Din pacate, daca vrei sa-ti achiti locul de parcare, deocamdata nu este posibil pentru ca tarifele urmeaza sa fie reduse la nivelul anului 2009.

Sistemul implementat de Primaria sectorului 2, care este  operational de astazi , este o premiera pentru Capitala.

Tot ce trebuie sa faci pentru a putea plati online impozite si taxe este sa mergi la Directia Venituri Buget Local a Primariei Sectorului 2, unde completezi un formular si lasi o copie a buletinului. Pe loc, primesti un cod de utilizator si o parola, iar odata ajuns in fata unui calculator poti face plata pe www.impozitelocale2.ro. Sistemul genereaza automat suma de plata, aplicand si reducerea de 10% daca este achitata pana in luna martie. In plus, nu este obligatorie plata integrala a impozitului, ci se poate face in doua etape.

Iar comisionul este 0%. Asta spre deosebire de site-ul www.ghiseul.ro, administrat de Ministerul Comunicatiilor, unde romanii isi pot plati online darile catre Fisc, insa unde li se percepe un comision de 2,5% din valoarea tranzactiei.

Serviciile online se adreseaza oamenilor pentru care timpul inseamna bani, iar valoarea timpului pe care l-ar petrece la ghiseu este cu mult mai mare decat acest comision. Facilitate maxima gratuita nu exista”, a comentat aceasta situatie Daniel Gruia, reprezentantul ANAF.

Nu de aceeasi parere este primarul Neculai Ontanu, care considera ca romanii trebuie incurajati sa-si plateasca taxele si sa li se usureze cat mai mult acest demers. Potrivit  edilului, 11% dintre contribuabilii din sectorul 2 au accesat baza de date pentru a-si vedea datoriile.

Primarului Neculai Ontanu spune ca noul sistem a costat putin peste 75.000 de lei si este posibil sa fie folosit si  de alte administratii locale din Bucuresti si din tara.

Pe de alta parte, in sectorul 6, in hipermarketuri si mall-uri au fost montate aparate asemanatoare cu bancomatele, unde taxele locale si amenzile pot fi platite partial sau total. Pentru a-l folosi, ai nevoie de un card si de cartea de identitate. "Se pune buletinul pentru identificare intr-un orificiu, dupa care se acceseaza varianta de plata si se introduce cardul in dispozitivul POS montat. Dupa obtinerea codului de autorizare, POS-ul va emite o chitanta. Imediat dupa emiterea chitantei, rolul fiscal achitat va figura pe zero", explica Mioara Gerogescu, director dezvoltare carduri.

In acelasi timp, plati cu cardul la ghiseu se pot face la 41 de primarii din tara, potrivit directorului VISA Europe pentru Romania, Catalin Cretu. Intre acestea se numara: Bucuresti (cu exceptia Sectorului 4), Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacau, Baia Mare, Baicoi, Buzau, Cluj-Napoca, Caracal, Campia Turzii, Cluj, Deva, Faget, Filiasi, Galati, Giurgiu, Lugoj, Medias, Oradea, Satu Mare, Sebes, Sibiu, Slobozia, Tarnaveni, Targoviste, Targu Mures, Tarnaveni, Tg. Neamt, Tg. Secuiesc, Timisoara, Turnu Magurele, Uricani, Vaslui, Vulcan, Zalau.