Seful Fiscului, Sorin Blejnar (foto), spune ca este inadmisibil ca proprietarul unei firme cu datorii sa o poata vinde oricui dupa care sa doarma fara griji, caci nu mai poate fi tras la raspundere. In acest moment, afacerea cumpararilor de firme inglodate in datorii este una infloritoare si anunturi de acest fel abunda mai ales pe Internet.

IDe aceea, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pregateste o modificare a legislatiei privind cesiunile (vanzarile) de firme.

Una dintre modificari vizeaza eliminarea prevederii prin care cel care a vandut firma cu datorii scapa de obligatii. "Vanzatorul sa raspunda solidar cu administratorul, cu noul administrator pentru neplata obligatiilor la bugetul de stat", explica Sorin Blejnar.

"Vom inscrie in cazierul fiscal toate faptele de acest gen pe care le savarseste o persoana in asa fel incat pe viitor sa ii limitam dreptul de a-si mai infiinta societati comerciale", adauga seful Fiscului.

Deocamdata, este doar un proiect, care trebuie sa fie aprobat de catre autoritati, asa ca nu se poate spune sigur ce metoda va alege Executivul pentru a stopa fenomenul cesionarii de firme cu datorii.

 "Poate sa fie o varianta ca acesta cesiune sa nu poata fi realizata decat in baza unui certificat de atestare fiscala, eliberat de Fisc, din care sa rezulte ca cedentul nu are datorii catre stat, sau acele datorii pe care le are catre stat sa fie garantate de catre cumparator pe baza unei scrisori de garantie bancara de exemplu. Desigur nu vorbim de societatile care sunt tranzactionate pe piata de capital", mai explica presedintele ANAF.