"Fiind al doilea imprumut DPL (development policy loan - imprumut pentru politici de dezvoltare - n.r.) si pentru ca au avut loc mai multe discutii pana in prezent, imprumutul pentru Romania a fost introdus in sedinta de joi in procedura streamline (rapida -n.r.). In acest caz, programul este aprobat fara noi dezbateri daca niciun director nu are observatii", a explicat Nanu.

Initial, al doilea imprumut de la BM era programat pentru prima parte a anului trecut, dar masurile agreate pentru aprobarea acestei finantari nu au fost indeplinite, ceea ce a dus la mai multe amanari ale programarii aprobarii in board a imprumutului.

Potrivit economistul-sef al biroului local al Bancii Mondiale, Catalin Pauna, principalele masuri agreate pentru aprobarea celui de-al doilea imprumut au fost legate de adoptarea legii pensiilor, progresul privind legea salarizarii unice si reforme pe zona de asistenta sociala, pe zona procesului bugetar - introducerea unui cadru de cheltuieli pe termen mediu -, si in sectorul financiar , cum ar independenta reglementatorilor.

Directorul de tara pentru Romania al BM, Peter Harrold, a declarat recent ca institutia va acorda asistenta tehnica si finantare Romaniei in cadrul unui nou acord care va fi incheiat impreuna cu FMI si Comisia Europeana (CE), cel mai probabil pe doi ani.

Harold a precizat atunci ca ultimul imprumut, in valoare de 400 milioane euro, din actualul acord va fi inclus in noul aranjament cu Banca Mondiala, care va fi incheiat in urmatoarele luni.

Peter Harrold a precizat ca noul program cu Banca Mondiala va include reforme in patru domenii-cheie, respectiv asistenta sociala, sectorul de sanatate, modernizarea si simplificarea sistemului de taxe, dar si eficientizarea companiilor de stat.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. O noua misiune FMI - CE va veni la Bucuresti la 25 ianuarie, pentru a evalua indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si discutii privind un nou acord, de tip preventiv.
  
Mai citeste si:

FMI a aprobat evaluarea acordului cu Romania si va acorda a saptea transa, de circa 900 milioane euro

FMI scoate Bucurestiul la tabla intre 25 ianuarie si 8 februarie! Discutam si noul acord!

Cat ar rezista Romania fara banii de la FMI si Comisia Europeana?