Vizita misiunii FMI va avea loc impreuna cu cele ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale si a inceput luni cu o serie de intalniri pregatitoare.

Potrivit biroului FMI de la Bucuresti, misiunea va avea doua obiective, pe de o parte evaluarea actualului acord stand-by, iar pe de alta parte initierea negocierilor referitoare la un posibil angajament viitor.

"Misiunea va evalua performanta economica recenta a Romaniei si va discuta cu autoritatile romane obiectivele economice pentru perioada ramasa din actualul acord. Misiunea va initia, totodata, negocieri pentru un posibil aranjament succesor. Pe langa intalnirile cu autoritatile, misiunea se va intalni cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicate, patronate, banci si reprezentanti ai societatii civile", a declarat intr-un comunicat reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.

Membrii misiunii se vor intalni cu reprezentantii Guvernului, ai partidelor politice, ai bancilor si ai partenerilor sociali.

Board-ul FMI a aprobat, in urma cu o saptamana, a sasea evaluare a acordului cu Romania si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia a acordat cea de-a saptea transa din imprumut, de aproximativ 900 de milioane de euro, bani care care au fost virati BNR.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 12,2 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de CE.

Citeste si: Un secret in valoare de 3,6 miliarde de euro, valoarea noului acord!