Viitoarea a treia banca din Romania va avea drept actionar cea mai mare banca din Grecia, cu active de 151 mld. euro, respectiv un grup situat pe locul 23 in clasamentul bancar al zonei euro.

De asemenea, va avea in spate un holding din bogatul emirat Qatar, care are si alte interese economice in Romania, mai ales dupa deschiderea liniei aeriene directe Doha-Bucuresti.

Fuziunea din Grecia reprezinta un eveniment realizat dupa multe tatonari sub presiunea crizei, care ar putea incuraja si alte miscari de acest tip in sistemele bancare nationale din tarile cele mai afectate de problema datori­ilor suverane.

La nivel local, ambele banci inregistrau pierderi la jumatatea anului dupa standardele romanesti de contabilitate, iar cotele de piata dupa active erau in scadere. Actionarii le-au sustinut constant cu capital si finantare, insa inevitabil afacerile au fost afectate de criza dramatica din Grecia.

EFG Eurobank, actionarul majoritar al Banc­post, a avut o pierdere neta de 3,5 milioane de euro din operatiunile din Romania in trimestrul al doilea dupa IFRS, comparativ cu un castig de 8,6 milioane de euro in aceeasi perioada din 2010. Cumulat pe primele sase luni, pierderea a fost de 4,6 milioane de euro.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.