"Consolidarea unor banci private complementare, cu sinergii substantiale si ratiuni strategice clare (...) va juca un rol vital in revenirea economica a Greciei", se arata intr-un comunicat transmis de cele doua banci.

Culisele tranzactiei

Actualii actionari ai Alpha Bank vor detine 57,7% din viitorul grup, iar cei ai Eurobank 42,5%. Tranzactia se va realiza printr-un schimb de actiuni - 7 actiuni EFG in schimbul a 5 actiuni Alpha. In ceea ce priveste conducerea bancii - Yannis Costopoulos va  fi presedintele bancii rezultate din fuziune, iar echipa de management va fi formata din doi co-CEO - Demetrios Mantzounis si Nicholas Nanopoulos. Cei doi sunt directorii Alpha Bank, respectiv Eurobank.

Eurobank este controlata de magnatul Spiros Latsis, iar Alpha de familia Costopoulos. De altfel, chiar Yannis Costopoulos, nepotul fondatorului Alpha va fi seful noului grup financiar.

Cea mai mare banca elena este National Bank of Greece, proprietarul Banca Romaneasca, cu o capitalizare de 2,877 miliarde euro.

Care sunt implicatiile pentru Romania

Subsidiarele din Romania ale celor doua banci elene, Alpha Bank Romania si Bancpost, ocupa locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa active. Alpha Bank are active de 17 miliarde lei, iar Bancpost, controlata de Eurobank, de 13 miliarde lei. In urma tranzactiei, cele 2 vor ajunge la o cota de piata de 9,2% si vor fi al treilea mare grup bancar, dupa BCR si BRD.

Sefii celor doua banci au anuntat astazi la Atena ca in privinta Romaniei, vor sa urce pe pozitia a treia. "Acest lucru inseamna ca cele doua entitati bancare din Romania vor fuziona si ele. Ele sunt autorizate sa functioneze deci nu e nevoie de o reautorizare sa spunem asa, dar se comunica fuziunea, se prezinta documentele, se inscrie in registrul bancar noua entitate", spune Mugur Stet, purtator de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei.

"La nivelul clientilor celor doua banci nu se va intampla nimic pe termen scurt si probabil ca, atunci cand fuziunea va intra pe ultima suta de metri, vor fi chemati sa semneze noile contracte juridice conform noii entitati", arata Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.

Alte fuziuni care au avut loc in Romania in anii trecuti au aratat ca, in timp ce are loc procesul de unificare a bazelor de date si a programelor informatice, pot sa apara temporar diferite probleme de identificare a conturilor.

Fuziunea Alpha Bank cu EFG Eurobank va fi benefica pentru sistemul bancar romanesc pentru ca va crea o banca mare si puternica, care va putea acorda mai multe credite si oferi depozite mai sigure, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, potrivit Mediafax. "Fuziunea este 100% in beneficiul sistemului bancar romanesc. Pe noi ne intereseaza sa avem banci mari si puternice. Pentru populatie, o banca mare si puternica poate acorda mai multe credite si poate oferi depozite mai sigure", a spus Vasilescu.

Vasilescu a precizat ca la nivelul bancilor-mama fuziunea va avea loc la jumatatea lunii decembrie, insa nu a dorrit sa avanseze un termen privind fuziunea subsidiarelor din Romania. "Formalitatile privind fuziunea celor doua banci in Romania nu vor fi dificile, avand in vedere ca va exista un singur actionar", a mai spus oficialul BNR.

EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost si al altor companii din Romania, a avut in primul semestru pierderi de 4,6 milioane euro, dupa un profit net de 10,7 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de grupul elen. Valoarea activelor din Romania a scazut cu 9,5%, de la 5,36 miliarde euro la sfarsitul anului trecut la 4,85 miliarde euro. In iunie anul trecut, grupul avea active de 5,8 miliarde de euro.

Avans record

Actiunile celor doua banci au crescut luni cu circa 30% in urma anunţului privind fuziunea, iar principalul indice al bursei din Atena a urcat cu peste 15% si se îndreapta spre cea mai rapida crestere din peste 20 de ani, scrie Bloomberg.

Alpha Bank are o capitalizare de piata de 1,068 miliarde euro, iar Eurobank de 1,017 miliarde euro. Actiunile Eurobank s-au depreciat cu 51% de la inceputul anului, iar titlurile Alpha cu 50% pentru ca acum cotatiile sa "explodeze".

Acordul va ajuta cele doua companii sa evite intrarea in mecanismul guvernamental de sprijin. In plus, miscarea va crea agitatie in sistemul bancar elen, fiind posibile alte tranzactii in curand, considera analistii.

Noul grup va avea active de 150 miliarde euro, 8 milioane de clienti si depozite de 80 miliarde euro. Qatar Investment Authority, fondul suveran de investitii din Qatar, este deja actionar al Alpha si va deveni un investitor important la noul grup, au continuat sursele.

Analistii au salutat informatiile, anticipand ca fuziunea va ajuta cele doua banci sa faca fata mai usor crizei. Eurobank a picat testele de stres efectuate recent de autoritatile europene. "Este o decizie strategica in directia corecta, care va proteja cele doua banci de riscurile care urmeaza pentru sistemul bancar elen. Qatarul va inhecta probabil bani in noua entitate intr-o perioada in care bancile grecesti se confrunta cu o lipsa de lichiditate, pierderi din implicarea in acordul de interventie externa pentru statul elen si din deprecierea activelor de credit. Cele doua banci ar putea evita astfel sa solicite bani de la mecanismul de lichiditate", comenteaza un analist grec pentru Reuters.

Piata bancara, in deriva

Actiunile bancilor elene au cazut cu peste 55% de la inceputul anului, din cauza retrogradarii ratingurilor, retragerilor de depozite si deprecierii activelor de credit in urma recesiunii din Grecia.

Investitorii au manifestat ingrijorari ca provizioanele care trebuie constituite pentru swap-ul de obligatiuni presupus de noul acord de sprijin pentru Grecia si deprecierea activelor de credit ar putea forta bancile elene sa se recapitalizeze si sa apeleze la stat pentru ajutor. Bancile ar risca restructurarea daca ar apela la fondul de urgenta de 10 miliarde euro pus de statul elen la dispozitia institutiilor de credit cu probleme.

Citeste si:

Locuinte de milioane de dolari. Cum arata casele magnatului Trump sau a lui Abramovici

Ford construieste cel mai ieftin rival pentru Logan