Alpha Bank si Eurobank au fuzionat, iar actiunile celor doua banci au crescut cu 30%. Ce se intampla in Romania VIDEO
Eurobank Ergasias si Alpha Bank, a doua, respectiv a treia banca din Grecia, au fuzionat pentru a face fata mai usor crizei severe a datoriilor de stat si recesiunii, potrivit Reuters. Din fuziunea filialelor din tara noastra se va crea a treia instituie bancara ca marime dupa BCR si BRD.
"Consolidarea unor banci private complementare, cu sinergii substantiale si ratiuni strategice clare (...) va juca un rol vital in revenirea economica a Greciei", se arata intr-un comunicat transmis de cele doua banci.
Culisele tranzactiei
Actualii actionari ai Alpha Bank vor detine 57,7% din viitorul grup, iar cei ai Eurobank 42,5%. Tranzactia se va realiza printr-un schimb de actiuni - 7 actiuni EFG in schimbul a 5 actiuni Alpha. In ceea ce priveste conducerea bancii - Yannis Costopoulos va fi presedintele bancii rezultate din fuziune, iar echipa de management va fi formata din doi co-CEO - Demetrios Mantzounis si Nicholas Nanopoulos. Cei doi sunt directorii Alpha Bank, respectiv Eurobank.
Eurobank este controlata de magnatul Spiros Latsis, iar Alpha de familia Costopoulos. De altfel, chiar Yannis Costopoulos, nepotul fondatorului Alpha va fi seful noului grup financiar.
Cea mai mare banca elena este National Bank of Greece, proprietarul Banca Romaneasca, cu o capitalizare de 2,877 miliarde euro.
Care sunt implicatiile pentru Romania
Subsidiarele din Romania ale celor doua banci elene, Alpha Bank Romania si Bancpost, ocupa locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa active. Alpha Bank are active de 17 miliarde lei, iar Bancpost, controlata de Eurobank, de 13 miliarde lei. In urma tranzactiei, cele 2 vor ajunge la o cota de piata de 9,2% si vor fi al treilea mare grup bancar, dupa BCR si BRD.
Sefii celor doua banci au anuntat astazi la Atena ca in privinta Romaniei, vor sa urce pe pozitia a treia. "Acest lucru inseamna ca cele doua entitati bancare din Romania vor fuziona si ele. Ele sunt autorizate sa functioneze deci nu e nevoie de o reautorizare sa spunem asa, dar se comunica fuziunea, se prezinta documentele, se inscrie in registrul bancar noua entitate", spune Mugur Stet, purtator de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei.
"La nivelul clientilor celor doua banci nu se va intampla nimic pe termen scurt si probabil ca, atunci cand fuziunea va intra pe ultima suta de metri, vor fi chemati sa semneze noile contracte juridice conform noii entitati", arata Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.
Alte fuziuni care au avut loc in Romania in anii trecuti au aratat ca, in timp ce are loc procesul de unificare a bazelor de date si a programelor informatice, pot sa apara temporar diferite probleme de identificare a conturilor.
Fuziunea Alpha Bank cu EFG Eurobank va fi benefica pentru sistemul bancar romanesc pentru ca va crea o banca mare si puternica, care va putea acorda mai multe credite si oferi depozite mai sigure, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, potrivit Mediafax. "Fuziunea este 100% in beneficiul sistemului bancar romanesc. Pe noi ne intereseaza sa avem banci mari si puternice. Pentru populatie, o banca mare si puternica poate acorda mai multe credite si poate oferi depozite mai sigure", a spus Vasilescu.
Vasilescu a precizat ca la nivelul bancilor-mama fuziunea va avea loc la jumatatea lunii decembrie, insa nu a dorrit sa avanseze un termen privind fuziunea subsidiarelor din Romania. "Formalitatile privind fuziunea celor doua banci in Romania nu vor fi dificile, avand in vedere ca va exista un singur actionar", a mai spus oficialul BNR.
EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost si al altor companii din Romania, a avut in primul semestru pierderi de 4,6 milioane euro, dupa un profit net de 10,7 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de grupul elen. Valoarea activelor din Romania a scazut cu 9,5%, de la 5,36 miliarde euro la sfarsitul anului trecut la 4,85 miliarde euro. In iunie anul trecut, grupul avea active de 5,8 miliarde de euro.
Avans record
Actiunile celor doua banci au crescut luni cu circa 30% in urma anunţului privind fuziunea, iar principalul indice al bursei din Atena a urcat cu peste 15% si se îndreapta spre cea mai rapida crestere din peste 20 de ani, scrie Bloomberg.
Alpha Bank are o capitalizare de piata de 1,068 miliarde euro, iar Eurobank de 1,017 miliarde euro. Actiunile Eurobank s-au depreciat cu 51% de la inceputul anului, iar titlurile Alpha cu 50% pentru ca acum cotatiile sa "explodeze".
Citeste si:
Locuinte de milioane de dolari. Cum arata casele magnatului Trump sau a lui Abramovici
Ford construieste cel mai ieftin rival pentru Logan