ANAF a publicat lista cu micii datornici. Cum puteti verifica daca sunteti printre cei 145.000 de romani cu restante insumate de 77 mld. lei
Bani, euro
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat lista cu micii datornici la bugetul general consolidat, din care reiese ca 144.829 de contribuabili mici si institutii publice aveau restante mai mari de 10.000 lei la 31 martie 2016, suma totala a datoriilor fiind de 77,11 miliarde de lei, din care 81% (62,46 miliarde de lei) reprezinta arierate nerecuperabile, informeaza ANAF.
Pe primul loc in topul restantierilor la stat se afla Compania Nationala a Huilei, cu sume totale de 5,2 miliarde de lei, urmata de Italia Tabacco Production, cu 1,49 miliarde de lei, Agroponte SRL cu 1,47 miliarde de lei, Societatea Nationala Caile Ferate Romane, cu 1,28 miliarde de lei si Societatea Comerciala pentru Inchiderea - Conservarea Minelor, cu datorii restante de peste un miliard de lei.
Potrivit institutiei, in categoria arierate nerecuperabile se inscriu obligatiile fiscale pentru care diferite constrangeri legale opresc ANAF de la initierea sau continuarea masurilor de executare silita.
“Din aceasta categorie fac parte: obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a dispus deschiderea procedurii insolventei; obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a instituit administrarea speciala; obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care executarea silita este suspendata conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala; obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate fara venituri sau bunuri urmaribile, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscal”, subliniaza ANAF.
In schimb, 44,2% (6,47 miliarde de lei) din totalul arieratelor recuperabile ale micilor contribuabili reprezinta arierate certe, pentru care exista certitudinea recuperarii, la data publicarii listei.
Pe de alta parte, arieratele pentru recuperarea carora ANAF a intreprins unele masuri de colectare dar, din cauza diverselor procedurii administrative, stingerea lor este amanata, intra in categoria 'arieratelor incerte'. Acestea pot fi creantele pentru care s-a formulat contestatie; cele pentru care ANAF a solicitat deschiderea procedurii de insolventa; creantele stabilite prin estimarea bazei de impunere de catre inspectia fiscala; datoriile contribuabililor pe care ANAF i-a declarat inactivi; sau creantele fiscale stabilite prin decizii de impunere din oficiu.
Pe acelasi subiect: