Goana dupa romanii cu bani depozitati in paradisuri fiscale. ANAF si DIICOT verifica informatiile aparute in dosarul "Panama Papers"
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca va verifica implicatiile fiscale ale informatiilor facute publice in dosarul “Panama Papers”, care dezvaluie si numele unor oameni de afaceri romani care si-ar fi ascuns banii in paradisuri fiscale.
“ANAF a initiat un grup de lucru interdepartamental pentru verificarea implicatiilor fiscale ale informatiilor publicate prin proiectul de investigatie jurnalistica ‘PanamaPapers’. Sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice si juridice, si corelarea acestora cu cele existente in bazele de date specifice, referitoare la conturi detinute, participatii in firme, tranzactii interne sau internationale”, a anuntat Fiscul din Romania.
ANAF a mai precizat ca in activitatea acestui grup de lucru vor fi implicati inspectori antifrauda, inspectori fiscali si inspectori specializati in verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informatiilor fiscale si executari silite.
De asemenea, DIICOT analizeaza posibilitatea efectuarii unor verificari in legatura cu implicarea unor cetateni romani in scandalul "Panama Papers", au declarat surse oficiale, citate de Agerpres. Potrivit acestora, procurorii DIICOT analizeaza dosarele pe care le au deja in lucru si care ar putea avea legatura si cu "Panama Papers".
Potrivit jurnalistilor de la RISE Project, Romania este si ea reprezentata in Panama Papers, cea mai mare scurgere de informatii din istorie despre afacerile off-shore.
Birourile casei de avocatura Mossack Fonseca au depozitat in ultimele doua decenii secretele unor mari afaceri din Romania si ale unor oligarhi, printre acestia numarandu-se miliardarul necunoscut din actionariatul Rafo Onesti, legaturile sale cu zacamintele aurifere de la Rosia Montana, oamenii-cheie din privatizarea Alro, modul in care Frank Timis si-a inceput afacerile in Romania etc.
"Avocatii si colaboratorii firmei panameze au furnizat zilnic servicii de consultanta, infiintand pe banda rulanta companii offshore in Seychelles, Insulele Virgine Britanice, Bahamas sau Niue si in alte jurisdictii netransparente si cu fiscalitate blanda. Ani la rand, casa de avocatura a camuflat interesele unor oligarhi si afaceristi influenti care au acaparat companii strategice din industria romaneasca si au exportat apoi profiturile in paradisuri fiscale. Beneficiarii reali ai acestor mari afaceri au ramas secreti pana astazi, desi deciziile lor au avut un impact major in economia nationala si au influentat viata a zeci de mii de familii", mentioneaza RISE Project.
Documentele analizate de reporterii RISE Project arata si o alta fata a acestei lumi secrete: oameni simpli care din lipsa de bani sunt dispusi sa lucreze pentru firme care furnizeaza servicii offshore, asumandu-si rolul de paravan pentru alte afaceri controversate.
"Baza de date a firmei Mossack Fonseca arata, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinariei Rafo Onesti si ce legaturi a avut el cu zacamintele aurifere de la Rosia Montana. Vasile Frank Timis, initiatorul afacerii Rosia Montana, a apelat si el la aceiasi avocati din Panama City pentru a incepe afacerile din Romania la mijlocul anilor ?90. Tot in documentele panameze regasim si filiera offshore prin care este controlata o alta mina importanta de aur din Muntii Apuseni dar si alte firme active in extractia petrolului si gazelor naturale. Vasile Frank Timis a folosit firma Castle Europa Limited, infiintata in Bahamas de avocatii Mossack Fonseca, in afacerile demarate in Romania in 1997. In sediul firmei de avocatura au fost pastrate secretele celor care au capusat un alt combinat petrochimic din Romania. Documentele ii mai listeaza pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetata de procurori pentru coruptie, si arata cum s-au reprofilat apoi in alte afaceri cu minerale si gaze naturale", precizeaza in articolul publicat de RISE Project.
Pe acelasi subiect: