"Orice contract comercial are nevoie de asistenta avocatiala, orice proiect important, de la autostrada, o cale ferata. Realizarea unui proiect important are nevoie de consultanta specifica”, explica Gabriel Zbarcea, de la Tuca Zbarcea & Asociatii.

Pe avocatii de bussines ii vezi destul de rar imbracati in roba intr-o sala de judecata.

"Le oferim clientilor posibilitati cat mai bune ca sa nu ajunga in instanta si dupa ce au terminat totusi cu instanta, incercam sa ducem lucrurile la un happy end”, este de parere Doru Bostina, de la aceeasi firma de avocatura.

Banii vorbesc si pentru aparatorii care negociaza contracte, asigura consultanta, ori se ocupa de inregistrarea sediilor secundare ale marilor coroporatii.

"Veniturile noastre au fost in 2009 de aproximativ 22,7 milioane de euro, venit brut fara TVA, in crestere fata de cat realizasem in 2008”, spune Gabriel Zbarcea.

Ati inteles bine! Intr-un an greu cum a fost 2009, o firma de avocatura cu 120 de specialisti, a incasat enorm. De altfel, Tuca Zbarcea & Asociatii este si prima in topul celor mai performante case, potrivit jurnalistilor de la Ziarul Financiar.

Urmeaza Nestor Diculescu Kingston Petersen, Musat si Asociatii, Bostina si Asociatii si Popoviciu Nitu si Asociatii. Impreuna au strans peste 62 de milioane de euro.

Conteaza sa stii cand sa ai rabdare foarte multa, negocierile se realizeaza ore, nopti, zile. Este bine sa nu pleci acasa si sa te inarmezi cu rabdare, sa stai pe o clauza, daca e foarte important. Dupa cum e important sa te joci, ai un rol, sa stii cand dai cu pumnul in masa, cand ridici, cand reintri in joc”, explica Gabriel Zbarcea.

In avocatura de bussines exista si un principiu al castigului: 20 cu 80, ceea ce inseamna ca 20% dintre clienti asigura 80% din venituri. Asa cum cei de la Bostina si Asociatii au reusit sa stabileasca cu precizie ca ziua de 5 ianuarie 2009 a fost cea mai neproductiva, in timp ce ziua de 14 octombrie a fost cea mai profitabila.