VIDEO: Ce drepturi mai ai daca firma unde lucrezi sau dezvoltatorul imobiliar intra in insolventa? Vezi aici!
Numarul dosarelor de insolventa este in crestere si cel putin 70 - 80 de cazuri noi apar in fiecare zi, a declarat vineri la videochat-ul incont.ro, organizat vineri, Ionut SERBAN (foto), Managing Associate la Tuca Zbarcea & Asociatii, una dintre cele mai mari case de avocatura din Romania.
El a explicat si care este ordinea primirii banilor daca aveti datorii de recuperat de la fostul dumneavoastra angajator sau de la dezvoltatorul imobiliar de la care v-ati cumparat casa.
In primul rand, ar urma sa recupereze bani statul, cei care au garantii de la datornic - fie banca, fie alta entitate finantatoare, dar si salariatii, care au venituri restante. Cei care au dat avans la un dezvoltator imobiliar pentru o casa si respectivul a intrat in insolventa nu sunt chiar pe primul loc la recuperarea de bani, asa cum nici actionarii respectivei firme nu sunt chiar in fata. Din contra, acestia din urma sunt chiar la “coada clasamentului”.
Staturi practice de la Ionut SERBAN, Managing Associate la Tuca Zbarcea & Asociatii:
Daca sunteti angajat la o firma care a intrat in insolventa, cel mai probabil administratorul judiciar va va notifica in legatura cu inceperea procedurii. Atentie ca: din momentul in care s-a declansat insolventa firmei pentru care lucrezi, totul se rezolva in instanta!
“Salariatii sunt inscrisi din oficiu la masa credala, daca au venituri nerecuperate”, explica avocatul. Cel care va inscrie din oficiu este administratorul judiciar, care, totodata, este si cel care va trimite notificare. In cazul in care ca salariat, administratorul sau seful dumneavoastra v-a trecut cu o suma mai mica de incasat decat estimati dumneavoastra ca aveati de recuperat si ca atare in notificarea primita apar mai putini bani, va trebui sa depuneti plangere in instanta.
In ultima perioada a crescut numarul de procese in care angajatii dau in judecata firmele foste angajatoare ca sa recupereze salariile restante!
Daca aveti o firma si nu va puteti recupera banii de la clienti si ca atare nu va prea puteti plati nici creditorii aveti cel putin doua posibilitati, mai spune Ionut Serban. Prima este sa discutati cu creditorii dumneavoastra si sa va reesalonati platitele, daca si ei accepta. A doua – sa intrati de bunavoie in insolventa si in felul acesta veti avea 3-4 ani ca sa va reveniti. Atentie: Asta numai in cazul in care planul dumneavoastra de reorganizare va fi acceptat de instanta! Ar trebui adaugat si ca legea concordatului preventiv va poate ajuta sa evitati insolventa. Cititi-o!
Daca sunteti creditor, trebuie sa stiti ca pentru a cere insolventa debitorului nu va costa prea mult! Este vorba despre o taxa de 120 de lei pentru inscrierea la masa credala. Problema poate deveni dureroasa daca dupa banii cheltuiti nu va veti recupera datoria si veti face mai mult rau debitorului, care s-ar putea afunda si mai adanc in incapacitate de plata. O solicitare de insolventa devenita publica este un semnal in toata piata despre ce se intampla cu respectiva companie.
Daca sunteti in situatia in care nu v-ati mai platit rata si banca v-a luat casa sau masina si deja vi le-a vandut la un pret mai mic decat le-ati luat dumneavoastra, trebuie sa stiti ca acum banca va poate da in judecata pentru a-si recupera integral suma pierduta. “Legal, banca este indreptatita sa isi recupereze banii in acest fel mai ales daca respectivul client nu mai are alte active de executat”, spune avocatul Tuca Zbarcea & Asociatii.
Daca te intrebi cum sa faci sa nu ai probleme cu banca finantatoare ar trebui sa stii ca situatia este ideala atunci cand dai pe rata cu tot cu dobanda maximum o treime din salariu. In cazul in care aveti totusi intarzieri mari la plata, cea mai buna solutie este sa incercati ca pe cale amiabila sa gasiti o modalitate de intelegere, de restructurare a creditului respectiv.
“La mica intelegere, banca poate sa te ajute cu o reeesalonare si cu o perioada de gratie. Bancile de obicei prefera sa le platesti dobanda si rata apoi, daca iti acorda o perioada de gratie. Bancile vor sa faca profit ca orice agent economic”, puncteaza Ionut Serban. “Litigiul este costisitor si dureros pentru ambele parti. Eu imi sfatuiesc clientii sa faca orice ca sa nu ajunga la proces”, mai explica avocatul specializat in dreptul insolventei.
Daca vreti sa cumparati un apartament in executare silita puteti sa stati linistit ca nu veti scoate bani in plus din buzunar, iar acesta “este curat” adica “se cumpara liber de orice sarcini”. Mai pe inteles: Nu riscati sa va treziti cu restante de plata in contul datoriilor pe care le-a acumulat vechiul proprietar!
Ca sa stii din timp de apartamentele sau masinile din executare silita, trebuie sa te uiti atent pe site-urile bancilor, la executorii judecatoresti si in presa. Acum, exista inca o oarecare reticenta a bancilor de a trece la executarea silita impotriva persoanelor fizice pentru ca o explozie de executari silite ar duce la scaderea preturilor.
“De aici vine si reticenta bancilor care nu vor sa execute prea multe persoane fizice ca sa nu schimbe piata”, mai arata Serban. El adauga ca la prima licitatie prin care banca scoate la vanzare un bun, pretul este de 100% si daca nu se adjudeca la a doua licitatie se merge pe 75% si la a treia - va fi de 50%. Atentie: Bancile sunt obligate sa vanda bunurile in executare silita prin licitatie publica, deci nu exista produse care se pot da pe sub mana!
Daca Fiscul va datoreaza bani si din cauza ca nu i-ati recuperat ati intrati in insolventa, teoretic, puteti sa dati ANAF-ul in judecata si sa ii cereti raspunderea patrimoniala pentru ce v-a facut. In ultima vreme a crescut numarul de dosare deschise de contribuabili care ataca deciziile de impunere emise de ANAF. “E o crestere a numarului de litigii fiscale, sa le spunem asa!”, mai arata specialistul in insolvente.
Alte idei utile pentru cautatorii de chilipiruri de pe urma insolventei:
Firmele de leasing fac public pe Internet sau in media ce masini au la vanzare. Ar trebui sa mergeti la firma si sa vedeti oferta lor pentru ca, de obicei, sunt mai ieftine.
Exista posibilitatea ca in procedura insolventei proprietarul sau directorii sa poata fi trasi la raspundere de catre administratorul judiciar sau de catre creditori. Legea spune ca trasi la raspundere pot fi proprietarul, directorii sau chiar si membrii Consiliului de Supraveghere. Cauza: managementul/administrarea proasta!
Atentie: daca vrei sa cumperi de la o firma cu risc de insolventa "un chilipir" se poate ca tranzactia sa fie apoi anulata de catre administratorul judiciar. Ai grija ce cumperi si de la cine cumperi ca poate nu vei face chiar o afacere chiar daca bunul respectiv este sub pretul pietei. In schimb, daca vei cumpara bunurile prin licitatie de executare silita de la o banca, atunci tranzactia nu poate fi anulata.
Noutati in procese:
Sunt cazuri in care debitorii au solicitat deschiderea procedurii insolventei impotriva unui finantator care a sistat finantarea. Astfel, exista situatii in care dezvoltatorul imobiliar aflat in insolventa a cerut raspunderea patrimoniala a finantatorului care nu i-a mai dat bani sa continue proiectul si ca atara i-a provocat incapacitatea de plata!
Peste 2.000 de firme au intrat in insolventa in prima luna din 2010, in crestere cu aproape 10% fata de decembrie anul trecut, iar in 2009 numarul societatilor care au ajuns in situatia de a nu mai dispune de fonduri pentru a-si plati datoriile a ajuns la 18.421, potrivit ONRC.
Pe acelasi subiect: