Valentina Lazar, reclamanta: "Eu sufar de o boala cronica si practic sistemul m-a imbolnavit si mai tare. Am niste amenzi de plata, nu contesta nimeni asta, o sa le platesc, dar mi s-a blocat contul si mi s-a oprit toata suma. Nu am contestat sa mi se puna poprire, cum s-a facut poprirea, sa-mi dea restul de bani inapoi".

Aceasta femeie povesteste ca de mai bine de o saptamana incearca sa intre in posesia banilor ce i se cuvin de drept: cele doua treimi din venit de care oficialii nu se pot atinge. Cel putin in teorie.

Mai ales ca legea este foarte clara: atunci cand vorbim de salarii, pensii sau alte venituri ce-ti asigura mijloacele de existenta, statul nu iti poate lua tot ce ai in cont.

Concret, femeia are lunar in jur de 1100 de lei, iar catre Directia de taxe si impozite sector 4, de unde vine poprirea, ar fi trebui sa mearga aproximativ 250 de lei. In momentul acesta, Valentina Lazar nu are acces la niciun leu.

Responsabilii nu au vrut sa dea un raspuns pentru situatie. Neoficial, ni se transmite insa ca: Banca trebuie sa stie care sunt conturile de salarii si sa nu opreasca mai mult de o treime. Noi nu avem de unde sa stim.

Eficienti cand vine vorba de popriri se dovedesc si cei de la ANAF.

In 3 luni, doar din popriri pe conturile bancare statul a recuperat aproximativ 300 de milioane de euro. De la inceputul anului si pana acum insa, romanii au fost executati silit de 2 miliarde de euro, ceea ce reprezinta aproape 10% din incasarile de la bugetul de stat.

Autoritatilor le lipseste insa ceva: capacitatea de a gestiona cazurile in care gresesc. Luam un exemplu concret:

Daca datornicul are conturi deschise la mai multe banci, executarea silita se poate intinde concomitent asupra acestora. De aici si problemele. Practic, fara sa stie una de alta, toate bancile pot vira banii datorati ANAF in acelasi timp. Cu alte cuvinte, platesti de mai multe ori aceeasi datorie. Surpriza vine cand vrei sa iti recuperezi banii dati in plus.

ANAF spune ca sumele platite in plus pot fi recuperate in 5 zile.

Dar nimeni nu vorbeste de alergatura si de timpul pierdut.